Per Ununger, vd för MVB Öst AB, säger att filmen visar på en ”mycket allvarlig situation”. Foto: Pressbild/Bild från Aftonbladet

VD om filmen: ”Mycket allvarlig situation”

Uppdaterad
Publicerad

– Oacceptabelt att säkerhetsselen saknades, säger VD på huvudentreprenörbolaget MVB Öst, Per Ununger, om filmen som visar en byggnadsarbetare intill kanten på ett tak tillsynes helt utan skyddsutrustning.

En film visar hur en byggnadsarbetare är intill kanten på ett tak tillsynes helt utan skyddsutrusning på en byggarbetsplats i Solna, och VD för huvudentreprenören MVB Öst AB, Per Ununger, säger att det är en ”mycket allvarlig situation.” Han berättar att den kom till platsledningens kännedom via koncernens instagramkonto i stället för ett direkt larm. Det innebar att platsledningen inte kunde agera direkt.

– Så snart filmen kom till platsledningens kännedom underrättades den underentreprenör där arbetstagaren ifråga var anställd om att det var oacceptabelt att säkerhetsselen saknades, skriver Per Ununger i ett mejl till SVT:

-  MVB har rutiner, riskanalyser och absoluta krav för skydd och säkerhet på arbetsplatsen. Dessa följs tyvärr inte alltid och rutinen är då varning och påföljder. Detta är vår och arbetsmiljöverkets syn på hur händelser där människor som inte följer säkerhetsföreskrifterna skall hanteras.

Underentreprenören har gett en varning

Per Ununger menar att MVB som huvudentreprenör inte kan stå bakom varje yrkesarbetare i varje enskilt moment utan måste förutsätta att underentreprenörer och personer följer de ordnings- och skyddsregler som de skriver på att de accepterar då de skrivs in på arbetsplatsen.

– Underentreprenören har tillrättavisat arbetstagaren och gett honom en varning som finns dokumenterad i vårt system. I övrigt får vi nu avvakta resultatet från den polisutredning som pågår, säger Per Ununger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.