Foto: SVT

Forskaren: ”Spetsteknologin kommer driva hela odlingsbranschen framåt”

Uppdaterad
Publicerad

Än så länge är det mest bladgrönt och örter som odlas i de vertikala odlingarna inomhus, men framtiden ser ljus ut för inomhusväxtfabriker, menar forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

– Den tekniska utvecklingen kommer gå framåt med robotar, automatisering och artificiell intelligens. Det gör att fler grödor kan odlas i större skala och då bli odlingarna mindre kostsamma, säger Lena Ekelund Axelson, professor i hortikulturell ekonomi på SLU.

Det finns mellan 10-20 kommersiella vertikala stadsodlingar runt om i Sverige. Enligt Lena Ekelund Axelsson har branschens start-up företag en ljus framtid framför sig eftersom efterfrågan på närodlade produkter ökat de senaste åren.

– Det kostar mycket kapital i början att utveckla de här högteknologiska datasystemen som styr och sköter odlingarna. Men kunskapen kommer spilla över till andra verksamheter inom lantbruket och trädgårdsnäringen som utvecklas, säger Lena Ekelund Axelson, professor i hortikulturell ekonomi på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Ett komplement till traditionellt lantbruk

På sikt tror hon att vertikala odlingar kan minska mängden importerade grödor och vara ett komplement till det traditionella lantbruket. Men det kommer inte ersätta baslivsmedel som spannmål och potatis.

– Det blir ett parallellt system som framförallt kommer det finnas där det är ont om ytor.  Men först när energiåtgången blir lägre och energi blir förnybar kommer det här att få en skjuts.

Se mer i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.