Foto: SVTVisa alla (9)
Visa alla (9)

Veteranbilskortege genom staden – tävlar i flera klasser

Publicerad

I dag arrangeras Gärdesloppet med tillhörande veteranbilskortege genom centrala Stockholm och ut på Djurgården. 400 bilar deltar och ungefär hälften av dem tävlar också i kappkörningstävlingen Prins Bertil memorial.

– Det är 26:e året i rad som vi arrangerar evenemanget. Vi åt frukost tillsammans och sedan körde vi iväg ut mot ängarna, säger Wille Douglas, KAK generalsekreterare.

Foto: SVT

Ny startplats för kortegen är i år Hagaparken. På sin färd genom staden passerar ekipagen bland annat Sveavägen, Kungsgatan och Strandvägen, för att väl framme på Djurgården samlas på Djurgårdsbrunnsängarna.

Kör en engelsk mile

– De sista bilarna är på väg in och vi har precis startat första heatet i Prins Bertil memorial, säger Wille Douglas vid 11-tiden på söndagen.

Foto: SVT

Prins Bertil memorial är ett lopp med fyra tävlingsklasser och med längden av en engelsk mile. Ungefär hälften av de bilar som deltar i kortegen ställer också upp i kappkörningstävlingen.

– Den äldsta bilen som deltar är en Bentley från 1924, och den äldsta bilen över huvud taget är från 1906, berättar Wille Douglas.

Foto: SVT

Utser charmigast ekipage

För yngre entusiaster ordnas ett lådbilsrace. På Djurgårdsbrunnsängarna koras också vinnare i ”concours de charme”.

– Man utser charmigast ekipage. Bilarna presenteras tillsammans med sina passagerare. Det gäller att ha tidsenlig klädsel och att uppträda kul.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer