Foto: SVT

Veteraner hyllades vid Sjöhistoriska museet

Uppdaterad
Publicerad

Idag hyllades Sveriges krigsveteraner med en ceremoni vid det nationella veteranmonumentet utanför Sjöhistoriska museet på Djurgården.

På plats fanns bland andra kung Carl XVI Gustaf som delade ut medaljer och försvarsminister Peter Hultqvist (S) som höll tal.

Veterandagen firas varje år den 29 maj.

I år uppmärksammades särskilt veteraner från den FN-ledda insatsen UNEF i Gaza som har 50-årsjubileum i år. Insatsen pågick mellan 1956 och juni 1967.

Många veteraner på plats

En av dem som var med i insatsen är Rolf Andersson, som spenderade sommaren 1959 i Gaza.

– Det är mycket spännande att se alla människor. Man letar naturligtvis efter någon som varit på samma bataljon som man själv var. Och en hittade jag i alla fall, han råkade sitta framför mig i mängden, säger Rolf Andersson.

Känner du dig hedrad av ceremonin?

– Ja det gör jag. Särskilt eftersom det är så många av oss här, så känns det som att vi tillsammans åtminstone hedrar varandra. För vi vet vad vi har varit med om, säger Rolf Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.