Foto: Lizette Edfeldt

Efter gårdagens ockupation – 16 anmälda för olaga intrång

Uppdaterad
Publicerad

16 personer anmäldes för olaga intrång på Socialstyrelsen efter gårdagens händelse när ett 50-tal aktivister gick in i socialstyrelsen lokaler för att uppmärksamma livssituationen för transsexuella. – Vi hade ett avlägset hopp om att få prata med någon från regeringen, säger Transförsvarets ordförande Mia Mulder.

När socialstyrelsen stängde vid 17.00-tiden så vägrade de att lämna huset och polis kallades till platsen för att avlägsna de personer som stannat kvar.

– Allt gick lugnt till. Vi gjorde inte motstånd men vi blev som spagetti och bara låg ner. Vi vill inte skada någon,  säger Transförsvaret ordförande Mia Mulder.

Läs mer: Transaktivister har ockuperat Socialstyrelsen

Transförsvaret bildades för sex månader sedan och arbetar för transpersoners rättigheter. Med gårdagens ockupation ville de uppmärksamma hur det är att leva som transsexuell och för att visa sitt missnöje med, bland annat att transsexualism fortfarande är en psykiatrisk diagnos.

– Vi hade ett avlägset hopp om att få prata med någon från regeringen.

Skapa dialog med ministrar

Enligt Mia Mulder så har de under sex månaders tid försökt att skapa en dialog med bland annat hälsominister Gabriel Wikström (S)  och jämställdshetsminister  Åsa Regnér (S)

– Vi vill uppmärksamma regeringen så att de gör något för att förhindra diskrimineringen på arbetsmarknaden, minska självmordstatistiken hos transpersoner och att sjukvården förbättras. Det händer ibland att transsexualism behandlas med antidepressiva medel, säger Mia Mulder.

Läs mer: Det är långa köer för att göra en könsutredning

Självmord

Nu vill Transförsvaret att aktionen uppmärksammas och att de får en reaktion från regeringen.

– Nu hoppas vi på att en förändring ska ske, säger Mia Mulder.

 Varför har ni så bråttom, ni bildades för sex månader sen?

– Tiden går och det dör transpersoner. Under de senaste åren har en tredjedel av oss övervägt eller försökt begå självmord. Det är oacceptabelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer