Foto: SVT

”Vi kommer att bryta mot förbudet”

Uppdaterad
Publicerad

Det är för trångt mellan sängarna och på patienternas toaletter på Södertälje sjukhus. Från första oktober måste sjukhuset ha åtgärdat utrymmesbristen runt sängarna – annars riskerar de dryga böter.

Det var i maj för två år sen som arbetsmiljöverket inspekterade arbetsmiljön på Södertälje sjukhus och konstaterade att det var för trångt både i patientsalar och på patienternas toaletter, något som gör att personalen får svårt att arbeta och riskerar att få belastningsskador.

–Vi vill att personal som arbetar inom vård och med omsorg av andra människor inte ska behöva skada sig när man ger vård och omsorg till andra människor. Därför behövs bland annat de här utrymmena, säger Kresimir Iveskic som är biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.

Riskerar 300 000 kronor i straffavgifter

Från och med första oktober i år måste det finnas minst åttio centimeter mellan sängarna. Annars riskerar sjukhuset en straffavgift på 300 000 kronor varje gång förbudet bryts.

Men ledningen på Södertälje sjukhus säger att de inte kan göra något åt problemen utan att minska antalet vårdplatser – och att Arbetsmiljöverkets krav är orimliga.

–Vi har ett gammalt sjukhus med trånga lokaler och små vårdavdelningar och många vårdplatser där vi inte kan uppfylla Arbetsmiljöverkets kriterier. Det rör sig om mellan 40 och 45 vårdplatser av vårt sammanlagda antal av 145 vårdplatser, säger Södertälje Sjukhus vd Mikael Runsiö.

Kommer ni att följa Arbetsmiljöverkets beslut?

–Min uppfattning är att vi i första hand, förutom att vi är måna om att ge vår personal en bra arbetsmiljö så är vi också måna om att ge patienter i behov av vår vård vård och omsorg och därför kommer vi att prioritera det. Därför kommer vi sannolikt inte att följa beslutet, säger Mikael Runsiö.

I somras beslutade Stockholms läns landsting att investera 1,2 miljarder kronor på ett nytt sjukhus i Södertälje som ska vara klart 2017. Mot den bakgrunden är personallandstingsrådet Anna Starbrink (FP) starkt kritisk mot Arbetsmiljöverkets beslut.

–Det blir en katastrof för Södertälje. Södertäljeborna har fått uppleva hur deras sjukhus varit hotat förut. Nu är det hotat igen, av Arbetsmiljöverket.

S: Befängt att skylla på Arbetsmiljöverket

Men socialdemokraternas landstingsråd Dag Larsson menar att Södertälje sjukhus haft problem med överbeläggningar i flera år.

–Det är närmast befängt att det borgerliga landstingsrådet Anna Starbrink nu skyller på Arbetsmiljöverket. Detta hade aldrig varit ett problem om Alliansen hade gjort något åt problemet när de först uppdagade sig, skriver Dag Larsson (S) i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer