Leonita Tamas, 50 år, tigger utanför en mataffär i Stockholm. Enligt henne skulle ett tiggeriförbud leda till döden för många av hennes likar. Foto: SVT

”Vi svälter ihjäl om vi inte får fortsätta tigga”

Uppdaterad
Publicerad

50-åriga Leonita Tamas från Pitesti i Rumänien är en av de tusentals som tigger i Sverige. Hon säger till SVT Nyheter att ett tiggeriförbud skulle få katastrofala konsekvenser för henne och andra tiggande, fattiga EU-migranter.

Under sommaren har Leonita Tamas tagit sin sons plats utanför en affär i Midsommarkransen i södra Stockholm. Varje dag sitter hon där med koppen framför sig, på nätterna sover hon i en bil. På en dag brukar hon 200 kronor i koppen, men på en bra dag kan det bli 300. Leonita berättar för SVT Nyheter att den tillvaron är bättre än den i hemlandet.

– Vi har inget annat. Hemma i Rumänien är det mer kris, här är det bra. Folk är givmilda och snälla, de ger oss mat och pengar, säger Leonita Tamas.

Sverige möts: Tiggeriförbud

”Vi dör om det blir förbjudet”

Diskussionen om ett tiggeriförbud, som lyftes av kommun- och civilminister Ardalan Shekarabi, är skrämmande för Leonita Tamas, och hon menar att ett sådant förbud skulle vara en katastrof.

– De måste låta oss vara. Vi svälter ihjäl om vi inte får fortsätta tigga, säger hon.

Vad gör ni om det blir förbjudet?

– Då dör vi. Några jobb har vi inte. Det finns inte i Rumänien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet