Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chefläkare Johan Bratt säger att man inte hade haft en ökning av nya fall i länet om fler varit vaccinerade. Foto: Tommy Bergman/SVT

Viktigaste rådet inför hösten: ”Vaccinera er”

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har antalet covid-patienter på länets sjukhus ökat och nyligen ökade andelen patienter med över 20 procent på bara en vecka. Situationen har varit oväntad eftersom smittspridningen minskat tidigare somrar. Nu verkar det som om ökningen avtagit något, men varför vågar chefläkare Johan Bratt inte gissa.

Liksom tidigare under våren och sommaren är hälften av patienterna med covid-19 som vårdas på länets sjukhus där för andra diagnoser, men visade sig ha covid när de blev inlagda. Andra hälften är där på grund av covid.

Den stora majoriteten av den senare gruppen är sådana som inte vaccinerat sig alls eller inte tagit alla doser, enligt Johan Bratt.

Hör mer om läget i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.