Vill skapa mer representation

Uppdaterad
Publicerad

De vill förändra, skapa opinion och ge röst till de som sällan hörs. Streetgäris började som en grupp på Facebook, för att tjejer skulle samlas och inspirera varandra.

Det var för tre år sedan som Ailin Moaf Mirlashari kände ett behov av att samla tjejerna runt sig. Hon kände sig inte inkluderad i de feministiska rörelserna som fanns och ville skapa något eget.

– Jag kände ett behov av ett nätverk där vi tjejer kunde backa varandra, det kändes inte så naturligt i samhället, säger hon.

Grupp på Facebook

Ailin Moaf Mirlashari sms:ade sin vän om idén och fick snabbt gensvar. Sedan skapade hon en facebook-grupp och bjöd in tjejerna i omkretsen.

Bana Ghebrehiwot är en av de som varit med i Streetgäris sedan starten.

– Här kan jag snacka och vara mig själv. Det är en plats för tjejer, när mycket handlar om män i samhället.

Idag har gruppen på Facebook drygt 6500 medlemmar från hela landet. Och flera gånger dagligen diskuteras olika ämnen och medlemmarna delar erfarenheter från livet, och tipsar om exempelvis jobb.

Handlar om representation

Ailins storasyster Ronak Moaf Mirlashari tog tidigt plats i gruppen och är idag en av de styrande.

– Hela SG-grunden handlar om representation och om att ta plats. Vilka är de som syns och hörs?, säger hon.

Sedan starten har Streetgäris både hörts och synts i olika sammanhang. De har skapat egna forum som Spoken Husby, en text- och poesitävling där tjejer och kvinnor i alla åldrar får delta. De var också med och demonstrerade för den då 16-åriga Kainat Ali som skulle utvisas från Sverige.

– Sedan fick vi veta att Kainat får stanna. Då kände jag wow, det händer saker när folk samlas, säger Bana Ghebrehiwot.

Projekt om pension och trygghet

Två av deras större projekt nu handlar om pensionsrättvisa där Streetgäris vill se rättvisare pensioner samt ett trygghetsfrämjande projekt som de startat tillsammans med Fryshuset.

– Fryshuset har mycket erfarenhet av sådant arbete och nu går vi en utbildning och ser vad Streetgäris kan bidra med. Vi är mitt i processen, säger Ronak Moaf Mirlashari.

Med en stor plattform där de både når många och kan påverka, ser Streetgäris också ett ansvar. På deras fb-sida har det hänt att personer blivit uthängda. En medlem varnade för en kille som ska ha varit obehaglig.

– Från början var vi bara en sida, men med tiden har vi byggt upp stadgar och värdegrunder. Vi behöver ta ansvar när vi har en sådan stor plattform. Och där har vi sagt att vi ska censurera när folk hängs ut, säger Ronak Moaf Mirlashari.

Vill få en verklig plats i samhället

Under en tid fick Streetgäris införa medlemstopp för deras fb-sida och de ser ett växande intresse för deras nätverk. Och det finns ingen plan på att gruppen inte ska fortsätta växa.

– Det är väl det som är visionen, att vi ska kunna skapa en plattform och få en verklig plats i samhället. Och att Streetgäris fortsätter även när vi veteraner inte är med, säger Ronak Moaf Mirlashari.

Fakta Streetgäris

Började som en grupp på Facebook i början av 2013.

Har över 6500 medlemmar.

Den som ser sig som tjej eller icke-binär är välkommen att ansluta till gruppen. Icke-binär är ett samlande ord för könsidentiteter som inte följer den strikta uppdelningen man eller kvinna. En person kan vara både man och kvinna, ett kön däremellan, växla mellan olika eller identifiera sig som inget kön.

Gäri är ett slang för tjej och uttalas med g, men i Streetgäris står gäri för alla medlemmar oavsett kön, både kvinnor och icke-binära.

Källa: Streetgäris på Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.