Det behövs mer kunskap om vilka som faktiskt överlever en drunkningsolycka, menar Andreas Claesson på Hjärtstoppscentrum. Foto: Erika Walukiewicz/SVT

Vill se nationellt centrum för att minska antalet drunkningar

Uppdaterad
Publicerad

I helgen inträffade flera drunkningsolyckor i Stockholmsområdet och antalet drunkningar var rekordstort under juni månad. Nu tas initiativ till ett nationellt centrum för att förebygga drunkningar.

– Vi behöver veta mer om vad som orsakar drunkningar. Inte bara de tillfällen där människor omkommer utan också omständigheterna kring de som faktiskt överlever, säger Andreas Claesson, docent vid Hjärtstoppscentrum.

Årets sommar har varit ovanligt hårt drabbad. I juni omkom 23 personer i drunkningsolyckor, fler än dubbelt så många jämfört med samma månad föregående år.

– Juni var en exceptionellt olycksdrabbad månad och vi kommer antagligen att behöva justera upp siffrorna ytterligare, säger Karin Brand, generalsekreterare vid svenska Livräddningssällskapet.

Siffrorna för juli har ännu inte sammanställts, men antalet drunkningsolyckor ser ut att bli något färre än i juni.

Svenska Livräddningssällskapet har tidigare påtalat behovet av ett nationellt centrum för drunkningsprevention. Nu är det upp till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att lyfta frågan till regeringsnivå, menar Karin Brand:

– Jag tror att kassakistan börjar bli ganska tom efter pandemin, men behovet är fortfarande stort.

MSB vill inte kommentera frågan i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.