Foto: Polisen

Planerade terrorbrott i Sverige – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Han köpte in material från Ikea och Kjell och Co för att bygga en bomb. Under torsdagen dömdes en 20-årig man från Sollentuna för att ha planerat ett terrordåd i Sverige. Mannen döms till fem års fängelse för förberedelse till terrorbrott.  

Juni 2015: Mannen stoppas vid två tillfällen i Turkiet. Enligt åklagaren ska han ha försökt resa in i Syrien för att strida med terrorgruppen IS.  

Januari 2016: Riksenheten för säkerhetsmål bedriver i hemlighet en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. I samband med detta uppkommer misstankar mot 20-åringen, hemmahörande i Sollentuna. Han kallas till förhör.   

Februari: 2016: Misstankarna mot 20-åringen stärks och han grips av Säpo den 8 februari. Han häktats på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terrorbrott. I det här läget är Säpo förtegen om utredningen.  

April 2016: Åklagare Ewamarie Häggkvist åtalar 20-åringen misstänkt för förberedelse till terrorbrott. I bevismaterial finns kvitton på föremål från Ikea som mannen enligt åtalet tänkte använda till att bygga en bomb. Mannen ska i förhör ha utryckt att han ”vill dö i guds namn”.  I en husrannsakan i Sollentuna hittas bland annat aceton, silvertejp, tryckkokare och burkar med stålkulor. Polisen beslagtar även en julgransbelysning, vars sladdar enligt åtalet kan användas till att bygga en bomb. 

April 2016: Den tre dagar långa rättegången startar. Den åtalade 20-åringen säger att han köpt in bombdelar för att han var nyfiken på IS. I rättegången förhörs även mannens familj, som flera gånger ska ha larmat om mannens sympatier med IS.   

Maj 2016: En rättspsykiatrisk undersökning visar att 20-åringen inte lider av en allvarlig psykisk störning. Han kan därför dömas till fängelse. Åklagar yrkar på åtta till tio års fängelse.  

Juni 2016: Domen kommer i Attunda tingsrätt. 20-åringen döms till fem års fängelse. Domen grundar sig främst på bevisningen av de inköpta föremålen samt information om mombtillverkning och progaganda från IS. Det är första gången någon i Sverige döms för förberedelse till terrorbrott genom att ha försökt bygga en bomb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dömd för planerat terrordåd

Mer i ämnet