Mest viltolyckor i Stockholms län sker med rådjur. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Viltolyckor ökar på vägarna

Publicerad

Höst och mörker gör att antalet viltolyckor ökar och under de senaste åren har antalet viltolyckor ökat i Stockholms län. Nu genomför polisen en nationell insatsvecka för att minska antalet viltolyckor.

Var nionde minut sker en viltolycka i landet och antalet viltolyckor i Stockholms län har ökat de senaste fyra åren. År 2014 skedde drygt 3 400 olyckor till drygt 4 800 i fjol. Nu genomför Nationella Viltolycksrådet en insatsvecka där man informera om viltolyckor.

Foto: TT arkivbild

30 procent av landets alla viltolyckor sker i storstadslänen. Exempel på olycksdrabbade vägar i Stockholms län är trafikplats Järna och Moraberg i Södetälje, och Dalarövägen i Haninge.

Framförallt sker olyckor med rådjur, men också med vildsvin och älg, det visar statistik från Nationella Viltolycksrådet.

Om du krockat med vilt så sätt upp en varningstriangel, markera ut platsen så att jägare hittar den och ring 112 för att anmäla olyckan.

Så minimerar du risken för viltolyckor

Visa

Anpassa hastigheten

Din hastighet är direkt avgörande för hur allvarligt det behöver bli när ett djur kliver upp på vägen. Har du anpassat din hastighet till underlag och din sikt?

Anpassa avståndet

Ligger du för nära fordonet framför minskar ditt vidvinkelseende och får svårare att se rörelser i skogsbrynet.

Lär dig om djurens beteende

Finns det mer olycksdrabbade sträckor där du ska åka? Har du extra koll i gryning och skymning? Läs på om tips via viltolycka.se.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer