Första förvarning på morgonen är om man behöver skrapa vindrutorna Foto: TT

Vinter på intåg kan ge hala vägar

Publicerad

Det är dags att byta vinterdäck om du inte redan gjort det. Med kallare temperaturer nattetid kan det bli riktigt halt väglag tidiga morgnar i länet.

– Man kan se det som en första förvarning på morgonen om man behöver skrapa vindrutorna. Det är ett tydligt tecken det har varit lite kallare under natten, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.

Känsliga områden som broar och vägar nära vattendrag är extra utsatta när första kylan kommer.

Höst i nästan hela landet

Oktober månad har hittills varit ovanligt varm i många delar av landet. Och som det ser ut nu kan de södra delarna få behålla det milda vädret ett litet tag till.

– Det är fortfarande meteorologisk sommar på enstaka platser i de sydligaste delarna av landet. Annars är det höst i nästan hela landet, säger Alexandra Ohlsson.

Meteorologiska årstider

Visa

Meteorologisk vinter är det när dygnsmedeltemperaturen varit noll grader eller lägre fem dygn i följd.

Meteorologisk vår är det när dygnsmedeltemperaturen är stigande, över noll men under tio plusgrader, sju dygn i följd. Våren börjar tidigast den 15 februari.

Meteorologisk sommar är det när dygnsmedeltemperaturen är på tio grader eller mer fem dygn i följd.

Meterologisk höst är det när dygnsmedeltemperaturen varit under tio men över noll grader fem dygn i följd. Hösten börjar tidigast den 1 augusti.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer