I rollen som produktionsledare ser Kim Gajraj till att volontärerna får in rätt material och att skyddsutrustningen levereras dit den behövs som allra mest. Foto: Frida Jareteg

Här gör ideella krafter skyddsutrustning till äldreboenden: ”Vissa gråter av lättnad”

Uppdaterad
Publicerad

I en rymlig danslokal i Farsta pågår storskalig produktion av skyddsvisir och plastförkläden. Förklädesfabriken i Farsta är en av alla ideella krafter som mobiliserat för att hjälpa vården i det kritiska läget som råder.

Fabriken i Farsta har startats med hjälp av konstnärskollektivet Blivande i Frihamnen, som efter coronapandemins intåg valde att ställa om till att producera skyddsutrustning till vård- och omsorgspersonal.

Bara sedan början av april har volontärerna levererat över 4 000 plastförkläden och 350 skyddsvisir.

Coronapandemin
Kim och Andres är på väg ut för att leverera 150 plastförkläden till ett äldreboende i Sätra. Foto: Frida Jareteg

– Det som motiverar alla oss volontärer att arbeta hårt är att få se lättnaden hos de vårdanställda som tar emot våra leveranser av skyddsdräkter. Vissa gråter av lättnad för de har en sådan akut brist, säger Kim Gajraj, produktionsledare på Blivande.

SVT Stockholm tog rygg på volontärerna – från produktionen i Farsta till leverans på Sätras äldreboende.

Enhetchefen Annelie Birath på Sätra vård- och omsorgsboende tog tacksamt emot en leverans med 150 plastförkläden. Foto: Frida Jareteg

Så fungerar initiativet

Blivande är ett kreativt kollektiv som vanligtvis håller hus i Frihamnen, där de har skaparverkstäder och mötesplatser för event och workshops.

Produktionen av skyddsutrustning finansieras genom privata donationer och sponsring från företag, hittills har Blivande samlat in 35 000 kronor. Förklädena är alltid gratis för mottagaren och visiren säljs till självkostnadspris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet