För spelaren Tauz Mozaffari är framtiden fortfarande oviss. –Jag vill fortsätta spela här på Lidingö, säger han. Foto: SVT

Volleybollag med flyktingpojkar gör succé

Uppdaterad
Publicerad

Ett volleybollag med bara flyktingpojkar gör succé på Lidingö. Laget drog igång förra året och nu har de kvalat in till junior-SM.

Det är torsdagseftermiddag när vi möter upp laget under en träning i Gångsätrahallen på Lidingö. Laget har funnits i drygt ett år och 17-årige Tauz Mozaffari är en av spelarna i laget.

– Jag har spelat här i tre månader. Jag tycker om att spela volleyboll, säger han.

”Det här kan bära långt”

Alla i laget är ensamkommande pojkar från Afghanistan och laget började ta form i februari förra året.

– Det började med att en familj som hade en afghansk pojke boende hos sig frågade om han kunde träna volleyboll här hos oss. Och efter ett tag började ryktet spridas och det fylldes på med nya killar under hela våren, säger Lennart Neovius som tränar laget.

Och redan i december började laget skörda framgångar.

– Precis innan jul hade vi en turnering där de kom tvåa och spelade fantastiskt bra. Då började vi tänka att: ”shit, det här kan bära långt”. Och efter det spelade vi i kvalet till junior-SM.

”Det är sanslöst”

I kvalet blev det en femteplats vilket räckte till avancemang och laget får alltså nu spela junior-SM

– Det är sanslöst. Segrarna kanske inte är det viktigaste utan vi har ju andra parametrar som att de ska trivas och må bra. Men att få ett lag som så snabbt går så mycket framåt är fantastiskt roligt, säger Lennart Neovius.

Oklart om alla blir kvar

Men hur det blir med laget i framtiden är ovisst. På sikt är det inte säkert att alla får stanna i Sverige och inom kort kan vissa även placeras i andra kommuner i landet.

För Tauz Mozaffari är läget fortfarande oklart. Han har inte fått några besked men är klar över att han vill stanna både i Sverige och i Lidingös volleybollag.

Vill du stanna i Sverige?

– Ja, det vill jag.

Och fortsätta med volleybollen?

– Ja, gillar att spela och jag vill fortsätta här på Lidingö, avslutar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer