I samband med renoveringen av Skeppsholmens kajer har man hittat vrakdelar från ett skepp som tros vara från 1600-talet. Foto: Hermine Werner

Vrakfynd i Vasa-storlek hittat på Skeppsholmen

Publicerad

Vrakdelar som tros komma från ett 1600-talsskepp i storlek med regalskeppet Vasa har hittats på Skeppsholmen. Delarna ska nu undersökas – men kommer därefter att kasseras.

– Det finns ingen anledning att bevara dem när vi har andra lämningar, säger marinarkeologen Jim Hansson.

Sedan i våras pågår en stor renovering av Skeppsholmens kajer. I samband med grävningar har man funnit en så kallad krängningsbro, som användes för underhåll av örlogsskepp, och under den vrakdelar som med största sannolikhet kommer från ett skepp som seglade i Stockholms vatten på 1600-talet.

– Det ligger ett skepp där under, det vet vi nu. Om man ska göra någon jämförelse som alla känner till, så är det liknande dimensioner som vi har på regalskeppet Vasa. Det är ett stort fartyg, minst 30 meter skulle jag säga, säger Jim Hansson, marinarkeolog vid Sjöhistoriska museet.

LÄS MER: Skeppsholmens kajer renoveras

Delarna undersöks – men sparas inte

Vrakdelarna plockas upp och undersöks allteftersom de hittas. Man vill bland annat fastställa hur gammalt skeppet är och ta reda på varifrån dess trä kommer. På vissa delar finns inskriptioner som man ännu inte har kunnat tyda.

– Man dokumenterar och tar prover på delarna, sedan kommer de att kasseras. Det finns ingen anledning att bevara dem när vi har andra lämningar, till exempel Vasaskeppet. Får vi med oss dokumentationen och kan berätta en historia så är vi väldigt nöjda, säger Jim Hansson.

Det är inget som borde stå på något museum?

– Nej, inte som det ser ut nu. Vi har inte grävt fram allt än, så vi får se vad som tittar fram. Men jag tror inte att man kommer att bärga igen, säger Jim Hansson.

Vrakfyndet försenar renoveringen

Fyndet av vrakdelarna ser ut att försena och fördyra renoveringen av Skeppsholmens kajer, säger Statens fastighetsverk, SFV, som håller i projektet.

– Vi förmodar att renoveringen kommer att dra ut på tiden och bli dyrare, men i dagsläget vet vi inte hur mycket. Vi kör på, arbetet är inte fullkomligt stoppat utan vi har andra moment som vi kan utföra parallellt, säger Kjell Gustavsson, fastighetsförvaltare på SFV.

Han framhåller att man från SFV:s sida ändå ser positivt på fyndet av det troliga 1600-talsskeppet.

– Statens fastighetsverk förvaltar kulturarvet och även den statliga historien. Vi ska försöka göra Skeppsholmen tillgänglig och begriplig för allmänheten. Det här är en pusselbit i historieskrivningen som ligger helt i linje med vårt uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.