Foto: SVT

Ygeman och Mogert återvände till Hagsätra

Uppdaterad
Publicerad

De är båda uppvuxna på gröna linjens slutstation och Hagsätra ligger dem fortfarande varmt om hjärtat. I dag besökte stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) Berättarministeriet i hemorten.

I ett hörn på Hagsätra torg ligger en speciell butik. På hyllorna står burkar med ”syre”, ”atmosfär” och ”rymdskeppsvax” uppradade. Det är i själva verket den hemliga ingången till Berättarministeriets fiktiva bokförlag.

Hit kommer skolklasser från hela Söderort för att rädda bokförlaget ur fantasitorka. I dag var det Hagsätraskolans klass 2C som kom på besök till Berättarministeriet. Och de fick sällskap av två före detta elever på skolan – inrikesminister Anders Ygeman och stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert.

En av tre skrivarverkstäder

Efter en rundtur i butiken hittade klassen den hemliga dörren och trängde ihop sig på bänkar tillsammans med ministern och borgarrådet. Det var dags för dagens bok att skrivas.

– Jag reagerade på att när man började prata om fantasi och berättande så började barnen prata om stavningsregler. Det är lite intressant vad vi förmedlar via skolan som vi kanske inte tänker på. Det är viktigt att vi också har platser i samhället där fantasin och berättandet får släppa loss, säger Roger Mogert (S).

Berättarministeriet finns i dag på tre platser, i Södertälje, Husby och i Hagsätra.

– Det känns jättekul att se barn som gick i samma skola som jag gjorde och se hur intresserade de är av att skriva, säger Anders Ygeman (S).

Finns i socioekonomiskt utsatta områden

Organisationen drivs med medel från Stockholms stad och privata aktörer. Mycket av det praktiska arbetet sköts av volontärer. Målet är att finnas till för barn som växer upp i områden med hög arbetslöshet och låga skolresultat.

– Behovet är enormt, vi kan långt ifrån möta det behov som finns. Bakom varje siffra av elever som inte klarar gymnasiebehörighet finns ett utanförskap, säger Dilsa Demirbag Sten, verksamhetsansvarig på Berättarministeriet.

Roger Mogert ser i dag ett annorlunda Hagsätra än det han växte upp i. Och då handlar det inte bara om att centrum byggts om menar han.

– Det har blivit socialt tuffare sedan jag flyttade härifrån på 80-90-talet.

Inrikesministern: ”Måste satsa på de här områdena”

– Vi måste satsa mer resurser från samhällets sida men vi måste också satsa mer pengar från det privata näringslivet i de här områdena för att de ska kunna utvecklas, säger Anders Ygeman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer