Foto: TT

Ny nätpedofilhärva under uppsegling

Uppdaterad
Publicerad

En medelålders man som varit i kontakt med 1000-tals flickor kommer att åtalas inom kort. Men då många av brotten är preskriberade är det är bara ett tiotal fall som kommer upp till prövning.

I ett fall som snart ska upp till prövning i Nacka tingsrätt har en medelålders man fått kontakt via sidor där många barn finns. 

– Det här är den gamla tidens fula gubbar som ringer och flåsar. Skillnaden nu är att man läggar ut på internet och allt det för med sig. Nu kan man beskriva hur man ser ut och var man bor och kan lägga ut ytterligare information, säger Patrik Lillqvist som är kriminalinspektör vid Nackapolisen.

Sexualbrott mot barn

– Den här mannen har varit i kontakt med väldigt många flickor, 3.000–4.000 flickor i hela landet.

Många av brotten är avskrivna

Många av brotten är preskriberade men ett tiotal fall kommer att prövas i Nacka tingsrätt. Mannen fick kontakt med flickorna via nätsidor som har med husdjur och hästar att göra.

– Det handlar om att flickorna ska lyssna på samtal som har sexuell innebörd, säger Patrik Lillqvist.

Polisen uppsöker brottsfoffer på nytt sätt

Polisen i Nacka, som har haft flera parallella härvor med misstänkta pedofilbrott, har börjat jobba på ett nytt sätt för att möta drabbade unga brottsoffer som inte vågar anmäla.

– Vi har hittat de drabbade i materialet som vi beslagtagit. Det nya är att vi valt att åka hem till flickorna utan att ringa i telefon innan, säger Per Olsson som är kriminalinspektör vid Nackapolisen.

– Det känns mest humant att åka hem och träffa brottsoffren och föräldrarna. Vi har haft med oss socialtjänsten för att möta deras reaktioner och kunna förklara, säger kriminalinspektör Ann Christine Nilsson vid Nackapolisen.

Misstänkt har försökt söka hjälp

Mannen själv har tidigare försökt få hjälp för sin läggning men har haft svårt att få adekvat hjälp.

– Jag tycker det är tragiskt när man har människor som har problem med den här driften och som man inte vill ha men att det inte går att stå emot driften och gör gärningar som hen är medveten om att det är skadligt för brottsoffren, barnen, säger Patrik Lillqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexualbrott mot barn

Mer i ämnet