Intresset att installera solceller fortsätter att öka. Foto: TT

Allt fler vill installera solceller i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för det statliga solcellsbidraget fortsätter att öka och regeringen skjuter till ytterligare 500 miljoner för 2019. Och i Sörmland är trycket större än i övriga landet.

De senaste åren har installationerna av solceller ökat med 50-80 procent årligen och stödpengarna räcker inte till. I år kommer regeringen totalt att avsätta 1,2 miljarder för att fler ska kunna installera solceller. 2020 beräknas 835 miljoner av budgeten gå till solcellsstöd.

– Skulle vi beta av hela kön som finns i Sörmland just nu skulle det behövas 55 miljoner kronor, säger Bengt Nordström, som är bostadsdirektör för Länsstyrelsen i Södermanlands län.

760 ansökningar i kö

Sörmland har precis fått sju miljoner kronor av Energimyndigheten för att behandla ansökningar som inkommit till och med december 2018. Men kön är fortfarande lång.

– Det har inkommit 851 ansökningar det senaste året och just nu har vi 760 ansökningar som inte kunnat behandlas. Vi kan bara behandla ansökningar när vi har pengar, säger Bengt Nordström.

Bidragspengarna portioneras ut från Energimyndigheten var tredje månad och det går inte att säga hur många ansökningar som kan behandlas per tillfälle.

– Vi vet aldrig exakt hur mycket pengar vi kommer att få. Vi avsätter också olika mycket pengar när det gäller ansökningarna.

Bidraget minskar

Från och med den 8 maj 2019 är det högsta solcellsstödet som kan ges 20 procent av investeringskostnaden. Tidigare har den som sökt kunnat få stöd för upp till 30 procent av installationskostnaden.

– Det är regeringen som fattat beslutet om sänkningen och det beror på att fler människor ska kunna få ta del av det här bidraget.

I Sörmland har man sedan det statliga stödet infördes 2009 fått in totalt 2 200 ansökningar och hittills har sörmlänningarna fått ta del av 120 miljoner kronor i solcellsbidrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.