Ett amerikanskt och ett svenskt pass och amerikanen John Foto: SVT

Kritiker jämför fatcaavtalet med NSA:s massövervakning

Uppdaterad
Publicerad

Avtalet om Fatca som Sverige tecknat med USA innebär att svenska banker och försäkringsbolag varje år kommer att lämna ut uppgifter om alla landets bank- och försäkringskunder som har koppling till USA. Kritikerna jämför det med NSA:s massövervakningsprogram.

– Jag tycker att politikerna tar lite för lätt på det här. Det är faktiskt så att vi har två motstridiga intressen. Å ena sidan privatlivets helgd, som ju finns reglerad i de mänskliga rättigheterna. Å andra sidan handlar det om nationernas intressen att få in skattepengar, säger Ulrika Hansson, jurist på Svenska Bankföreningen som följt frågan noga.

Hon anser att världens regeringar bör fundera mer kring vad som händer om andra länder än USA börjar kräva uppgifter med Fatcalagstiftningen som förebild. Vad händer med den som sökt asyl till exempel?

FATCA

”Sverige stiftar amerikansk lag”

En av de vassaste kritikerna är Sverige är amerikanen John. Han har bott i Sverige i nästan 20 år, och det brukade vaja en amerikansk flagga utanför huset. Nu har John tagit ned flaggan i ilska över de amerikanska myndigheternas agerande.

– De har fått Sverige att stifta en amerikansk lag, som innebär att jag kommer att behandlas annorlunda enbart för att jag är medborgare i USA. Det strider mot grundlagen. Man får inte diskriminera någon på grund av ursprung, säger John.

Sverige är inget skatteparadis

Framför Johns öppna spis ligger två pass, ett svenskt och ett amerikanskt. John har dubbelt medborgarskap. Under alla år i Sverige har han skickat sin inkomstdeklaration till amerikanska skattemyndigheterna, IRS, plikttroget. Han säger själv att alla blanketter som ska fyllas i tar honom nästan två veckors arbetstid. Med Fatca blir bördan ännu större, och har han missat en enda blankett kommer det att upptäckas. Och att missa en blankett är belagt med straffavgifter.

– Att bli utlämnad kan få stora konsekvenser för människor. Jag bor inte i Sverige för att undvika skatt. Sverige är inget skatteparadis, säger John.

Härifrån hemmet har han försökt få svenska politiker att förstå vad det är för fel på Fatca. Men få har velat lyssna på honom och andra kritiker.

– De kommer att instifta en lag som kommer att drabba 100 000 personer. Men de bjuder inte in en enda av oss till riksdagen. Det är helt galet, säger John.

Samtidigt måste väl USA få leta efter personer som är skattskyldiga?

– Jo, men då får de göra det med lagliga medel. De får riksdagen att stifta en lag som gör min bankman skyldig att lämna ut mina uppgifter bara för att jag bryter. Det är inte rätt, säger John.

Resten av världen tar efter

USA:s republikaner har gjort frågan till sin. Jim Jatras som är före detta diplomat och verksam i Washington jämför Fatca med NSA:s program för övervakning.

– Om man vill jaga terrorister ska man sikta in sig på terrorister. Om man vill jaga skattesmitare ska man leta efter dem. Det här blir ett stort nät som man lägger runt alla amerikaner och säger – ge oss informationen så ska vi se vad vi hittar, säger Jim Jatras.

Han vill uppmana de svenska politikerna att rösta nej till Fatca.

– De borde rösta ned förslaget. De borde visa att Sverige är ett suveränt land där svenska lagar gäller, och inte amerikanska.

Men Leif Jakobsson (S) ordförande i skatteutskottet ser det som något positivt.

– Så här kommer det bli i världen nu, tidigare har skattesmitare kunnat komma undan, nu blir det svårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FATCA

Mer i ämnet