I Hallonbergen blåste det kraftiga stormvindar under natten och i Nacka rasade en byggställning. Foto: Swepix Janne ÅkessonVisa alla (6)
Visa alla (6)

Tiotusentals utan el efter stormen

Publicerad

Tiotusentals hushåll i Stockholm har under natten varit utan el på grund av den kraftiga stormen Alfrida.
Träd har fallit ner över hus och vägar och lösa föremål flyger omkring i den hårda vinden – se videon ovan.

Ett träd har ramlat över vägen på Ingarö till följd av stormen Alfrida. Foto: TT

Stormen Alfrida har under natten dragit in över Stockholms län och räddningstjänsten har tagit emot flera larm om avblåsta tak, nedfallna träd och byggställningar som rasat på bland annat Kungsholmen, Östermalm och i Nacka.

Det har kommit in flera larm i länet att lösa föremål flyger omkring i den hårda vinden. Här är det byggmaterial i Hallonbergen som blockerar vägarna. Foto: Swepix Janne Åkesson

– Det har varit stökigt. Jag har ingen exakt siffra men vi har haft ett hundratal ärenden om träd som blåst omkull över vägar och tak. Vi har även säkrat delar av tak som lossnat, sägerJonas Fröjmark ledningschef på Storstockholms räddningscentral.

Ansvaret för nedfallna träd ligger framför allt på väghållaren, förklarar Jonas Fröjmark.

– Trafikverket har många resurser ute, men vi hjälper till där det är viktigt att till exempel blåljuspersonal och hemtjänst kommer fram, eller där det är trafikfarligt.

Räddningstjänst har fått in många larm om nedfallna träd i hela länet. Foto: SVT

På flera ställen har också skyltar, byggnadsställningar och annat farit i väg i blåsten.

– Hittills har vi dock inte fått några rapporter om personskador, säger Jonas Fröjmark.

Strömavbrott

Många träd har fallit på ner över ledningar – en del av dem är  strömförande. I Stockholms län har tiotusentals abonnenter drabbats av strömavbrott.

– De senaste dygnet har drygt 20 000 abonnenter varit utan ström främst i skärgården i Österåkers kommun och i Vaxholm, säger Björn Persson på Eons pressjour.

Klockan 08.30 var drygt 14 600 hushåll strömlösa enligt Ellvios hemsida, men antalet ändras ständigt.

Själva reparationsarbetet kommer att utföras under onsdagen. Av säkerhetsskäl görs det inte under natten.

Räddningstjänsten har fått in flera larm om lösa föremål som flyger omkring i den hårda vinden. Foto: Pia Heick/SVT

Starka vindar över Svealand

En klass 2-varning är utfärdad för Stockholms län. Vindarna är som starkast över Götaland och Svealand under natten, enligt SMHI.

– Vid kusten blåser det minst storm i byarna och ute till havs är det orkanbyar och storm i medelvind, säger meteorolog Sandra Andersson vid SMHI till TT.

Orkanbyarna som blåser på Östersjön kommer inte att ta sig in över land, där det i stället handlar om stormbyar.

Trafikverket avråder från resor

På E18 i södergående riktning  är det begränsad framkomlighet på grund av en portal blåst ner mellan trafikplats Inverness och trafikplats Bergshamra.

Trafikverket avråder från resor som inte är absolut nödvändiga i de områden som är värst drabbade av stormen Alfrida, där träd fallit över vägarna.

De som färdas ute bör vidta extra försiktighet även i andra delar av landet där det är hårda vindar.

Nedfallnna träd till följd av stormen Alfrida på Rialavägen vid E18. Foto: TT

”Trafikverket uppmanar alla trafikanter att ta god tid på sig i trafiken och anpassa körsätt efter väder och väglag”, står det på myndighetens sajt.

SVT rapporterade · Stormen Alfrida drar fram - många strömlösa

Det är klass 2 i Bottenviken och Gotlands län.

Det innebär mycket besvärligt väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.
 
Över 60 000 hushåll i Sverige är fortfarande utan el.
 
Sex människor har omkommit i en tågolycka på Stora Bält-bron i Danmark, bekräftar polisen. Ytterligare 16 personer är skadade. Olyckan inträffade vid 07:30 på morgonen då last från ett godståg träffade ett passagerartåg på bron. 
06.27
God morgon, SVT Nyheter börjar sin liverapportering om Stormen Alfrida.
06.29
Närmare 100 000 hushåll är utan ström, uppger TT strax efter klockan 6 på onsdagsmorgonen.
06.33
– Just nu är det som blåsigast över Svealand och Götaland. Upp över Norrland har vinden avtagit på de flesta håll, säger Sandra Andersson vid SMHI vid 01.30 till TT.
06.48
Både räddningstjänsten i Stockholmsområdet och Trafikverket har fullt upp med att hålla vägarna farbara. Träd ligger över många vägar, säger Jonas Fröjmark, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningstjänst till TT:
-Vår bild är att det är värst norrut i vårt område, mest i Uppland. Men det är därifrån stormen kommer. Det är många träd som fallit över vägarna, säger han.
06.50
Ansvaret för nedfallna träd ligger framför allt på väghållaren, förklarar Jonas Fröjmark På Stockholms räddningstjänst.
-Trafikverket har många resurser ute, men vi hjälper till där det är viktigt att till exempel blåljuspersonal och hemtjänst kommer fram, eller där det är trafikfarligt.
På flera ställen har också skyltar, byggnadsställningar och annat farit i väg i blåsten.
-Hittills har vi dock inte fått några rapporter om personskador, uppger Jonas Fröjmark till TT.
06.53
- För flygtrafiken ser det bra ut, vi förväntar oss ingen större påverkan på våra flygplatser, säger Maria Moustakakis, biträdande presschef på Swedavia till TT.
Exempelvis Arlanda har tre landningsbanor i olika riktningar, och det gör att flygen kan landa och starta även om det blåser, förklarar hon.
Flygen går utan förseningar.
-Just nu ser det bra ut, men vi rekommenderar våra resenärer att vara ute i god tid, och vara försiktiga när de tar sig till och från flygplatserna, säger hon.
06.55
Roslagsbanan i Stockholm är stängd.
-Vi har varit tvungna att ta beslutet att stänga Roslagsbanan på grund av flera nedfallna träd på olika ställen på banan, säger Johan Nordenblank, presstalesperson vid SL.
Förhoppningen är att trafiken på Roslagsbanan ska komma i gång under dagen men tidigt på morgonen finns ingen prognos.
06.58
Tiotusentals hushålls är utan ström i Stockholms län. I Nacka rasade en byggställning i de hårda stormvindarna under natten. FOTO: Janne Åkesson/Swepix
Tiotusentals hushålls är utan ström i Stockholms län. I Nacka rasade en byggställning i de hårda stormvindarna under natten. FOTO: Janne Åkesson/Swepix
07.02
Här är bilder från Hallonbergen norr om Stockholm under natten. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Lugnare efter lunch

Vid lunchtid på onsdagen pratade SVT-nyheter både med Storstockholms och Södertörns räddningstjänster och de säger att de lugnat ned sig vad gäller det akuta röjningsarbetet.

– Det har absolut planat ut, inte alls lika många som ringer. De flesta träden föll under natten och under de tidiga morgontimmarna, men i detta nu finns inget stormrelaterat att ta tag i, säger Fredrik Dackland som är ledninsoperatör på Storstockholms räddningscentral.

Är det några människor som kommit till skada?

– Inga personskador alls, som tur är, det har handlat om träd som fallit på egendom och över vägar och spår, säger Fredrik Dackland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Alfrida

Mer i ämnet