Foto: Fredrik Sandberg, SVT/TT

Umeås skolor går back – personalkostnader största orsaken

Publicerad

För- och grundskolan i Umeå väntas göra ett stort underskott. Största orsaken är personalkostnader och nu ska bemanningen ses över.

Något Lärarförbundet är starkt kritiskt till.

– Vi är djupt kritiska och oroade inför återkommande sparbeting, säger Anna Olskog, ordförande för Lärarförbundet i Umeå.

Skolans ekonomiska resultatet efter augusti visar ett underskott på 10,2 miljoner kronor. Innan året är slut väntas underskottet ha vuxit till 22 miljoner kronor.

Orsaken enligt kommunen är i första hand en för hög bemanning i grundskolan i förhållande till budgeterad nivå. Och enligt Moa Brydsten (S) måste alla skolor nu se över sin ekonomi.

– Vi kan inte fortsätta att överskrida budget år för år, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.

”Redan ansträngt läge”

Men påståendet att bemanningen skulle vara för hög får Lärarförbundet att reagera.

– Det är ett redan ansträngt läge. Det går inte att behålla samma kvalitet i förhållande till den allt för snäva budgeten. Beslutsfattarna måste i så fall gå ut och förklara att vi måste sänka kvaliteten, säger Anna Olskog, ordförande för Lärarförbundet i Umeå.

Ville lägga ner Bräntbergsskolan 

Umeå kommun har ett stort behov av skollokaler och i höstas öppnade nya högstadie – och gymnasieskolan Maja Beskow. Politikerna ville inför öppnandet stänga bland annat Bräntbergsskolan men efter protester blev den kvar. I höstas hade skolan tappat flesta antal sökande elever till högstadiet och den är nu en av de skolor som måste se över sin ekonomi.

– Har man få elever blir det svårare att klara att hålla budget, säger Moa Brydsten.

Beslut om besparingar väntas tas i november. Utöver årets beräknade underskott finns ett underskott från förra året. Ska hela skolans underskott betalas igen blir det sammanlagt 49 miljoner som ska sparas.

Hör Moa Brydsten om besparingarna och framtiden för Bräntbergsskolan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.