Foto: Niclas Wimmerberg

Unga vågar inte anmäla sexuella trakasserier: ”Oroväckande”

Publicerad

Fyra av tio unga har någon gång utsatts för ovälkomna sexuella handlingar. Det visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Sexuella trakasserier i skolmiljö är vanligt. Rapporten visar att många av de tillfrågade har varit utsatta en eller flera gånger.

Alexendra Durne har själv varit utsatt och jobbar hårt med frågor kring sexuella trakasserier och jämställdhet bland annat genom föreläsningar och hon startade även föreningen Queens of Kalmar i samband med metoo.

– Det är klart att det är oroväckande att vi inte har kommit längre. Särkilt med tanke på att vi har gått igenom den stora förändringen med metoo och samtyckeslag, säger Alexandra Durne.

Vuxna måste vara pålästa

Utbildningsmiljöer är långt ifrån fredade zoner. I rapporten från MUCF vittnar unga om trakasserier som en del av vardagen i grundskolan, på gymnasiet, universitetet, praktikplatsen, studentpuben och i sociala medier.

– Förändringar tar tid att göra. Och det är framför allt vi vuxna som måste göra förändringar för att få de unga att förstå var gränserna går. Man måste var påläst.

Oro att det kan bli värre

Grupptrycket är ofta stort och leder till en tystnadskultur även när någon går över gränsen. Och få känner till sina rättigheter.

– Jag tror det  finns en rädsla eller en misstro att man inte ska få stöd i det man berättar. Men också en oro över att det kan bli ännu värre, säger Alexandra Durne.

Sex procent uppger att de utsatts för sexuellt våld eller utnyttjande under det senaste halvåret. 60 procent av tjejerna och 18 procent av killarna har utsatts för sexuella trakasserier.

– Det man själv ser som ett skämt kan någon annan ta väldigt illa upp av och det måste man ha med sig. Någonstans börjar den här bilden om vad som är okay och inte. Exempelvis nedvärderande ord om kvinnor, säger Alexandra Durne.

Hör Alexandra berätta i klippet ovan.

MUCF:s rapport

MUCF:s rapport  bygger på resultat från myndighetens ungdomsenkät och djupintervjuer med unga i åldern 14-30 och den är en del av myndighetens uppföljning av de ungdomspolitiska målen.

FOKUS-rapporten för 2020 visar bland annat att:

  • Det är främst tjejer, hbtq-personer och unga med funktionsnedsättning som utsätts för sexuella trakasserier. När killar trakasseras sker det oftast med nedsättande könsord, men i intervjuerna vittnar de också om fysiska trakasserier som de har svårt att värja sig emot.
  • Elever upplever att lärare, rektorer och handledare normaliserar och förminskar sexuella trakasserier.
  • Unga mår både fysiskt och psykiskt dåligt när de själva eller vänner drabbas.
  • Grupptrycket är ofta stort och leder till en tystnadskultur även när någon går över gränsen.
  • En skämtsam sexistisk jargong kan såra på djupet och leda till fysiskt och psykiskt lidande under många år.
  • Många vågar inte anmäla en lärare av rädsla för att straffas med sämre betyg.
  • Det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier får underkänt av de unga, särskilt på gymnasiet, universitet och högskolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.