På Ångströmlaboratoriet i Uppsala forskas det flitigt på väderberoende energi, det vill säga sol, vind, våg- och tidvattenkraft. Elsystemet mellan Sverige, Norge, Finland och östra Danmark hänger ihop. En grupp forskare har studerat om man i det här systemet skulle kunna ersätta fossil- och kärnkraft med de väderberoende.
– Potentialen finns, energin finns. Den stora utmaningen är att hela tiden balansera konsumtionen med produktionen. Varje sekund måste de här vara i balans. Med ökad mängd väderberoende produktion kan det bli större utmaningar för vattenkraften, hur mycket den behöver balansera den väderberoende produktionen, säger Jon Olauson som är forskare och ingenjör.
Skulle man behöva bygga ut vattenkraften?
– Kanske inte nya dammar och så, men en förstärkning av kapaciteten i de verk som finns skulle kunna vara en lösning. Det vi har tittat på är hur man kan kombinera de här väderberoende krafstlagen på ett smart sätt så att deras variationer tar ut varandra.
Import och export
Jon Olauson menar att man också kan lösa balansproblematiken med att till exempel öka våra elförbindelser med grannländerna eller att konsumtionen blir mer flexibel så att den kan hjälpa till att balansera systemet.
På vintern är energiåtgången högre än på sommaren och den varierar även över dygnet. Just de variationerna är inget problem för de väderberoende energislagen, det är mellanperioderna som är problematiska.
– Det som kommer att ändras och öka ganska kraftigt är variationerna på några dagar till några månader. Där måste man göra fortsatta studier och se om vattenkraften klarar av det här. Det kan vara så att vattenkraften måste anpassas eller att man behöver ta till andra åtgärder på just den tidsskalan.
I dagsläget får det nordiska elsystemet den största delen el från vattenkraft. Skulle man slopa fossil- och kärnkraft helt utan att bygga ut vatten- och biokraft, måste alltså de väderberoende energislagen utökas från dagens knappt tio procent till en dryg tredjedel av totalen. (Referensperioden för siffrorna i bilden ovan var 2010-2014. Redan år 2015 hade andelen väderberoende kraft ökat till 6-7 procent.)
100 procent förnybar 2040
I somras enades de två politiska blocken i den så kallade Energiöverenskommelsen, där målet är 100 procent förnybar energi senast 2040. Men lämnar också en öppning för att kärnkraften kan finnas kvar även efter det.
– Jag tycker att det är ett rimligt mål, inte minst eftersom vi i Norden har så pass mycket vattenkraft som från ett tekniskt perspektiv är det bästa energislaget – det har både förmågan att producera mycket över året och att balansera variationen hos andra kraftslag. Vi behöver hitta smarta lösningar och fundera över hur vi gör det här på bästa sätt, menar Jon Olauson.
Hela artikeln som forskarna har publicerat kan du läsa i tidskriften Nature Energy: http://rdcu.be/msJT