Foto: Region Uppsala/TT

1177 och vårdcentraler nerringda efter antikroppstester: ”Stort tryck”

Uppdaterad
Publicerad

Privata antikroppstester ställer till det för vården i Region Uppsala. Tidigare i veckan blev både 1177 och vårdcentraler nerringda av oroliga personer i koppling till tester som gjorts utanför vården.

– Det ställer till problem som inte vi behöver just nu, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef för nära vård och hälsa.

– Det här med provtagning är inte lätt, det kan verka lätt utifrån. Man tar ett prov och så får man ja eller nej kan man tycka, men så enkelt är det tyvärr inte.

Det sa Fredrik Settergren under Region Uppsalas presskonferens om coronaläget på torsdagen. Han bekymras över att exempelvis större privata arbetsgivare anlitar företag för att provta ett stort antal personer.

Coronaviruset i Uppsala

Resultaten av antikroppstesterna kan vara svåra att tolka, menar han. Utifrån provsvaret kan det vara svårt att veta om infektionen är över, om den är pågående, eller om personen fortfarande smittar.

– Om personer får besked att de möjligen har sjukdomen och att de ska vända sig till vården, då används sjukvårdens resurser till fel saker.

”Viktigt att rigga ordentligt”

Om man vill genomföra antikroppstester i större skala, är det otroligt viktigt att tänka till innan, säger Fredrik Settergren.

– Då är det viktigt att man har riggat ordentligt med läkare som kan följa upp och ta ansvar för provsvaren så att det inte hamnar i den ordinarie sjukvården.

Tidigare i veckan uppstod ett stort tryck på 1177 och vårdcentraler efter att privata antikroppstester utförts. Inte bara provtagna personer hörde av sig, utan även deras anhöriga, arbetskamrater och andra oroliga i deras närhet.

– Det blev ett stort tryck. Och det kan ställa till problem som vi inte behöver just nu i den här situationen, när vårt läge är ansträngt som det är, säger Fredrik Settergren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet