Theo väntar på att få komma till BUP i Uppsala där han gått regelbundet sedan han var åtta år. Foto: TT

Theo får vänta ett år på BUP-besök

Uppdaterad
Publicerad

13-åriga Theo har fått hjälp av BUP i Uppsala under åtta år. Men nu är väntetiden ett år till hans nästa besök, berättar hans mamma, som är en av er som kontaktat oss på SVT Nyheter Uppsala efter vår granskning av BUP i Uppsala län.

Sedan Theo var fyra år har han varit inskriven hos Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Uppsala. Nu är han 13 år och bor med sin mamma, Helena, på en mindre ort i Uppsala län. Theo skulle behöva en till utredning för att se om han har någon form av autism, berättar Helena. Men när familjen kontaktar BUP möts de av svaret att det är ett års väntetid, trots att Theo haft regelbunden kontakt med dem i åtta år.

– Jag tycker att det är fruktansvärt, det är så många som behöver hjälp och som inte får det, säger Helena, som egentligen heter något annat.

”Då blir man extra arg”

Hon berättar att hon fått förslag om att få hjälp för sin son i Västerås istället, men där ska väntetiden vara ett halvår har hon fått veta och då är alternativet att vända sig till Stockholms läns landsting.

– Då blir man extra arg. Det kan bli svårt för mig, jag är ensamstående och har ett mindre barn så jag vet inte hur vi ska göra eftersom utredningen kan pågå i flera dagar, säger Helena.

”Han behöver förståelse”

Hon försöker hålla Theo lugn genom att inte berätta om hur lång väntetiden är. Men han brukar fråga när de ska dit nästa gång.

– Det påverkar honom, han får inte de råd och det stöd han behöver. Han får inte heller den förståelse han skulle behöva och det kanske är det viktigaste att få, säger Helena.

Fotnot: Helena och Theo heter egentligen någonting annat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BUP-krisen

Mer i ämnet