Zarjan Naseer förlorade sin 13-årige son Rohail efter att han hade fått covid-19. Sonen hade en allvarlig underliggande sjukdom. Foto: Andreas Sjölin/SVT

Hennes 13-årige son dog efter att ha fått covid

Uppdaterad
Publicerad

Måndagen den 23 november avled det första covidsmittade barnet i region Uppsala. Det var 13-årige Rohail Naseer som också hade en mycket sällsynt sjukdom som bland annat gjorde att hans lungor var svaga.

– Jag känner att det är mitt ansvar att informera om hans död, säger Rohails mamma Zarjan Naseer.

Trots att det bara gått en vecka sedan hennes son dog efter att ha fått covid-19, har hon berättat i flera medier om händelsen. Hon vill inte att föräldrar ska bli oroliga i onödan.

Coronaviruset i Uppsala

– Hade han varit ett friskt barn så hade han klarat sig, säger hon.

Rohail föddes i Pakistan 2006.

– Allt var normalt från början. Han var fantastiskt fin, säger Zarjan Naseer.

När Rohail var tre år hade han fortfarande inte börjat prata. Ett par år senare upptäcktes att han inte kunde höra. Zarjan Naseer kände på sig att det var något mer som inte stämde. Rohail fick sedan epilepsi och så småningom förlorade han förmågan att gå och sitta.

Rohail Naseer hade Sanfilippos sjukdom som främst angriper hjärnan, men också gjorde hans lungor svaga. Mamma Zarjan vårdade honom i hemmet. Foto: Privat

Obotlig sjukdom

När Rohail var tio år flyttade familjen till Oman. Föräldrarna separerade och Zarjan flyttade med sin son till Sverige dit de kom 2018.

Då fick han diagnosen Sanfilippos sjukdom. Det är en obotlig sjukdom som beror på ett enzymbrist. Den angriper framför allt hjärnan och gör även att vävnader och organ i kroppen successivt skadas.

Zarjan Naseer har själv vårdat sonen i hemmet.

– Jag kollade till honom fyra, fem gånger per natt och vände på honom så att han inte skulle få ont.

De hade bara bott en månad i Uppsala när Rohail avled efter att ha fått covid-19. Det var samma dag som han skulle ha börjat skolan.

I videon ovan berättar Zarjan Naseer om sin son och hans död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet