Kommunalrådet Erik Pelling (S) och ledarskribenten Tove Lifvendahl gästade morgonstudion för att diskutera fallet med den våldsutsatta 13-åringen i Uppsala. Foto: SVT

13-åring utsattes för återkommande hot – tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

Berättelsen om en 13-årig pojke som blivit utsatt för bland annat hot och misshandel i Uppsala har väckt starka reaktioner. På onsdagsmorgonen var ledarskribenten och Uppsalabon Tove Lifvendahl och Uppsalas kommunalråd Erik Pelling (S) med i Morgonstudion.

Tove Lifvendahls ledare publicerades i Svenska Dagbladet i söndags och har väckt starka reaktioner. I korthet handlar den om en 13-årig pojke som är ensam hemma och får besök av ett par kompisar. En av dem dricker sig full på föräldrarnas sprit, vilket 13-åringen inte kan förhindra. Sedan sprids ett rykte om att den berusade kompisen blivit drogad av 13-åringen. Det leder till att 13-åringen utsätts för misshandel, hot, rån och förföljelse.

Hans föräldrar får rådet av Barn- och ungdomspsykiatrin att inte anmäla brotten, vilket de ändå väljer att göra. Efter den första anmälan eskalerar händelserna ytterligare, vilket har lett till fler polisanmälningar.

13-åringens familj ser, enligt Tove Lifvendahls berättelse, inget annat val än att flytta från Uppsala. Ett beslut som polisen ska ha sagt är den bästa lösningen.

”Ett samhälle som givit upp”

Responsen har enligt Tove Lifvendahl varit enorm och flera av dem som har hört av sig säger sig ha varit med om liknande situationer.

– Jag tycker att det mest drabbande i hela den här historien är det sammantagna budskapet från det offentliga att man ska böja sig och krypa ihop. Det är ju ett samhälle som i helhet har givit upp och sagt att det finns våldskulturer som får härja fritt, säger Tove Lifvendahl i SVT:s Morgonstudion.

Vill ändra lagen

Uppsalas kommunalråd Erik Pelling (S) satt också med i studion.

– Vi har en förändrad gatubild som vi kämpar hårt för att komma tillrätta med. Uppenbarligen är vi långtifrån i mål. Det finns mycket vi kan göra bättre, men det finns också hinder som till exempel sekretesslagstiftningen, säger han.

Erik Pelling efterlyser en ändring av sekretesslagstiftningen, fler ungdomsutredare hos polisen samt att brottsoffer får tydligare stöd.

– Självklart ska inte ett brottsoffer behöva flytta på sig. Alla ska få stöd att anmäla brott. Tystnadskulturen blir en ond spiral, säger Erik Pelling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.