14-åriga pojkar gillrade fälla – fick fast pedofil

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern döms av Uppsala tingsrätt för bland annat sexuellt ofredande sedan han skickat dickpics till tonårspojkar. Pojkarna stämde träff med mannen – vilket senare ledde till att han åkte fast.

Det var i november förra året som mannen sökte upp en 14-årig pojke på Snapchat. De började skriva till varandra och pojken berättade om det för två av sina kompisar.

Pojkarna tyckte att det var roande och lite spännande att 14-åringen blev uppvaktad av – som de uppfattade det – en pedofil. Även de två kompisarna fick kontakt med mannen, som inte kände till att trion var vänner. Till de båda skickade mannen bilder på sin penis.

Krävde pengar

Så småningom stämde mannen träff med den första pojken som han fick kontakt med. De sågs på en busshållplats i Fyrislund i Uppsala och där fanns även flera av pojkens kamrater. Under rättegången har de berättat att de blev äcklade av mannen och ville skämma ut honom. De konfronterade honom och krävde 1 000 kronor för att inte polisanmäla saken. Mannen betalade – men polisanmäldes ändå för sexuellt ofredande.

Polisen gjorde en husrannsakan hemma hos mannen och där hittades telefoner och en systemkamera som innehöll bilder och filmer med övergreppsbilder på barn. Han greps och häktades senare.

Mannen döms nu till ett års fängelse för sexuellt ofredande av barn och grovt barnpornografibrott.

Han har gjort vissa medgivanden under rättegången och ska nu betala skadestånd till de tre pojkarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.