En villa från 1600-talet förstördes av en brand under onsdagen. Foto: Privat

1600-talsvilla delvis förstörd i brand

Uppdaterad
Publicerad

Ingbo gård från 1600-talet som gått i arv i flera generationer skadades kraftigt i en brand under onsdagen.

– Hela nedervåningen är totalförstörd, säger Tomas Larsson som äger gården tillsammans med sin bror.

Ingbo gårds första ägare Erik Ersson och Brita Ersson byggde gården 1674 och sen dess har den stått i Runhällen i Heby kommun. Huset har sedan dess tillhört många familjer och 1868 fick huset nya ägare – familjen Larsson.

– Huset har gått genom generationer inom vår familj, från min farfar till min far och nu till mig och min bror, säger Tomas Larsson som idag äger gården tillsammans med sin bror.

Tomas Larssons bror bor på nedervåningen i huset, men när han kom hem under onsdagseftermiddagen möttes han av stora mängder rök.

Branden förstörde nedervåningen

Han ringde direkt efter räddningstjänsten som tog sin till platsen, dessvärre gick det inte att rädda något på nedervåningen.

– Det är ju som en lägenhet på nedervåning, där min bror bor. Men med branden så förstördes alla brorsans grejer. Nu ligger det isoleringen och saker överallt, det känns jättetråkigt, säger Tomas Larsson.

Vad det var som orsakade branden vet han ännu inte, men ingen person har skadats i samband med branden.

– Just nu inväntar vi försäkringsbolaget för att se vad de säger, men vi hoppas att vi kan renovera om och rädda nedervåningen, säger han och fortsätter:

– Men jag vill ge en stor eloge till räddningstjänsten, de har varit väldigt hjälpsamma.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.