Följ med Nelly till platsen i centrala Uppsala där hon möter upp säljaren. Foto: Pontus Stark/SVT/Linnea Palmgren/SVT Grafik

17-åringen visar: Så enkelt går ett drogköp till på Snapchat

Publicerad

Gymnasietjejen Nelly har tagit droger i flera år, och får dem ofta gratis från sina kompisar. Men ibland köper hon även själv via sociala medier.

– Det är hur lätt som helst att hitta på Snapchat, säger hon.

Nelly har provat flera olika preparat, men just nu är det nätdrogen som kallas kristall som gäller. Drogen kan medföra allvarliga hälsorisker och till och med livsfara, uppger Folkhälsomyndigheten. Enligt Nelly kostar den omkring 800 kronor för två gram vilket räcker en natt.

Hur har du råd?

Nätdrogen kristall

– Jag har inte betalat så många gånger själv. Det är vänner som har köpt och så har jag fått. Sen känner jag även folk som säljer, av dem får man gratis.

Polisen: Begränsade resurser

Enligt Lennart Karlsson, kommissarie på narkotikapolisen, är det en svår utmaning för polisen att stoppa försäljningen på sociala medier. Se hans reaktion på intervjun med Nelly här:

Snapchat uppger i en kommentar till SVT att företaget har nolltolerans mot drogförsäljning och att man vidtar flera åtgärder för att stoppa problemet. Bland annat har appen en lista med drog-relaterade ord som är blockerade från att användas i sökfunktionen och användarnamn. På så sätt ska det bli svårare att hitta säljare.

”Vi försöker vara så proaktiva som möjligt i att upptäcka, motverka och agera mot det här – men vi vet att drogförsäljare ständigt utvecklar sina sätt att kringgå reglerna på sociala medier”, skriver Snapchat i ett uttalande.

Samarbete mellan redaktioner

Granskningen Nätdrogen kristall är ett samarbete mellan SVT Nyheter Uppsala och UNT.

Här kan du få stöd och hjälp

• Ring alltid 112 i akuta lägen

• Droghjälpen

020-91 91 91 (måndagar & torsdagar 09.00-16.00)

https://droghjalpen.se/

• Föräldralinjen

020-85 20 00 (10.00-15.00)

• Jourhavande medmänniska

08-702 16 80 (21.00-06.00)

• Vårdguiden – 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätdrogen kristall

Mer i ämnet