Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Li Hedenström med sina ”killar” Lillis och Baltos. Hundarna är en stor del av hennes liv och har hjälpt henne att komma igenom den första svåra tiden efter att hon fick hiv-beskedet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Först efter 20 läkarkontakter fick Li Hedenström hiv-beskedet

Uppdaterad
Publicerad

Hon bröt ihop när hiv-beskedet kom på telefon. I dag ser Li Hedenström det som en av sina viktigaste uppgifter att föreläsa för blivande läkare.

– Det är viktigt att de möter människor med ett öppet sinne. Vem som helst kan drabbas, säger Li Hedenström.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala behandlas runt 250 personer för hiv, vilket är en fördubbling på tio år. Anledningen till ökningen är att fler idag lever längre med hivinfektionen.

Men vilka som får hiv, och inte, finns det förutfattade meningar om. Kanske bidrog det till att det dröjde länge innan Li Hedenström från Örsundsbro fick sin diagnos.

– Utbrändhet var det många läkare som trodde att jag drabbats av, men det visste jag att det inte var, säger hon.

Fick göra ett andra test

Efter att hon haft bältros, och drabbats av flera andra symptom, gjordes ett andra test.

– Jag trodde att jag skulle dö.

Det gungade under fötterna, det rann tårar och hon kunde inte titta sig själv i spegeln.

Dagboksskrivandet, hundarna, en stor och varm vänkrets, en förstående familj och en inre styrka har fått henne på banan.

– Det är vid stora livshändelser som man gör förändringar i sitt liv. Tror inte att jag bytt jobb och byggt hus om jag inte hade smittats.

Klippet: Hör Li Hedenström berätta mer om hur det är att leva med hiv i klippet ovan.

Hiv och aids

Visa

Hiv är ett virus som kan överföras mellan människor. Du får en hivinfektion om du blir smittad av viruset. Aids är ett sjukdomstillstånd som inträffar när immunförsvaret är så försvagat av en hivinfektion att du kan få andra sjukdomar.

Du kan leva som tidigare och plugga, jobba, ha sex, ha en partner och skaffa barn även om du lever med hiv. Den stora skillnaden är att du måste ta mediciner regelbundet resten av livet.

Medicinerna minskar antalet hivvirus i kroppen till så låga nivåer att de inte går att mäta. Det kallas att ha en välinställd hivbehandling. En välinställd hivbehandling gör att en hivinfektion inte är en smittsam dödlig sjukdom utan en kronisk sjukdom som inte smittar.

Källa: 1177.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer