Foto: svt

250 nyanlända utan bostad i Uppsala

Publicerad

Det saknas boende för ett 250-tal nyanlända i Uppsala kommun i höst, och det finns risk för att kommunen inte klarar kravet från regeringen.

Under 2016 har totalt 616 nyanlända som fått uppehållstillstånd anvisats till Uppsala kommun. Av dem är det runt 400 som ska flytta hit under hösten, men det saknas fortfarande bostäder för 250 av dem.

– Det återstår ju ett antal månader när vi måste jobba intensivt med de frågorna. Men det ser ut som att och risken är att vi inte kommer att klara vårt beting i år, säger Erik Pelling (S),  kommunalråd i Uppsala.

KD är kritiska

Kristdemokraterna tycker att det går för långsamt när majoriteten i Uppsala ska fixa boende för de nyanlända.

– Det var förra hösten som vi hade flyktingtillströmningen och det är ingen nyhet att kommunen har åtagit sig att ta emot en massa folk så att då sitta med vandrarhem och tillfälliga bostäder och bli utelämnade i händerna på fastighetsägare som tar ut överpriser är ju ingen bra lösning, säger Jonas Segersam (KD), oppositionsråd i Uppsala.

Och Erik Pelling håller till viss del med om kritiken men tycker ändå att det finns lösningar, se klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.