Foto: TT/SVT

Fem dagar av extremvärmen – i sitt hem

Uppdaterad
Publicerad

Det var under måndagen som Bengt och Berit Bylund kände av att det var väldigt varmt i deras lägenhet. Ventilationssystemet i byggnaden hade gått sönder och när det var som värst var det 34 grader varmt.

Under fem dagars tid levde pensionärerna Bengt och Berit Bylund under extremvärmen inne i sin lägenhet i centrala Uppsala. Som varmast var det 34 grader.

– Det var olidligt, det gick inte att leva ett normalt liv, säger Berit Bylund.

Rekordvärme 2018

Det var efter ett strömavbrott som värmen steg i lägenheten. Två kylaggregat hade gått sönder i samband med strömavbrottet som skedde under lördagen.

– Bägge aggregaten slogs ut helt och vi var tvugna att beställa delar. Under torsdagseftermiddagen kunde vi få igång det igen, säger Kid Svedberg, kommunikatör på Uppsala hem.

5 dagars värme

Det tog fem dagar innan arbetet var klart. Berit och Bengt Bylund är kritiska till hur situationen hanterades.

– Vi fick knappt någon information. Det var väldigt irriterande. Sen så tycker jag att man kunde fixat någon provisorisk lösning under reparationstiden så vi inte skulle behöva leva i den här värmen, säger Bengt Bylund.

– Jag kunde knappt kunna sova. Vi kunde inte göra någonting, vi satt bara stilla. Det är inte bra när man är i vår ålder, säger Berit Bylund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet