Många Uppsalabor magsjuka efter ostronskandal

Uppdaterad
Publicerad

Över 40 personer har blivit kräksjuka efter att ha ätit franska ostron som sålts i Uppsala. Minst 70 personer har insjuknat i Sverige, och i Frankrike handlar det om hundratals.

Ostronen har enligt Livsmedelsverket burit på smitta av norovirus som orsakar vinterkräksjuka, det har bland annat kunnat bekräftas genom provtagning. Enligt Uppsala kommun har de flesta av dem som blivit sjuka i Uppsala ätit franska ostron kring nyårsafton. Ostronen som ätits av Uppsalaborna har antingen handlats i butik eller ätits på restaurang, och Uppsala kommun uppmanar andra som smittats att höra av sig till miljöförvaltningen och rapportera detta.

Mycket sjuka personer uppmanas kontakta vården, vilket ett 70-tal personer runt om i landet hittills har gjort.

– Vi tar emot anmälningar och fortsätter att intervjua personer som blivit sjuka. Vi kontaktar också butiker och restauranger där ostronen köpts för att se om det finns ostron kvar så att vi kan få mer information om ostronen, säger Maria Wegscheider på miljöförvaltningen vid Uppsala kommun i ett pressmeddelande.

Franska fiskeområden stängda

Livsmedelsverket misstänker att det främst är ostron från Frankrike som orsakat sjukdomsutbrottet. Många har blivit magsjuka i flera olika länder såsom Nederländerna och Italien. I Frankrike har hundratals blivit matförgiftade av ostron under december och januari, och flera franska fiskeområden som levererar ostron har stängts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.