Hör varför Eva Jonsson inte vill ha en stor utbyggnad av bostäder i Bergsbrunna och i Sävja. Foto: SVT

450 par skor i protest mot utbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Med plakat och 450 par skor satte föreningen Sydöstra Uppsala fokus på utbyggnaden av Sävja och Bergsbrunna. Föreningen protesterar och vill att kommunen tänker om.

Klippet: Se skorna på Stora torget, plakaten och hör argumenten för och emot.

Eva Jonsson Föreningen, vice ordförande i  Sydöstra Uppsala som i dag har cirka 1 000 medlemmar, vill bevara så mycket som möjligt av de värden som hon menar finns i områden.

Uppsalapaketet

– Det handlar om kulturella värden och naturvärden, sen vill vi inte leva granne med en byggarbetsplats i 30 år framåt.

Så en halvering av planerna, skulle ni gå med på det?

– Nej, nej. Vi vill inte ha så många bostäder. Det är är inte rimligt att den här delen av Uppsala ska bära en så stor av utbyggnaden av Uppsala.

Pelling står fast

Kommunalrådet Erik Pelling (S) välkomnar debatten och att diskussionen som förs kan leda till förändringar som kan bli bättre för de boende.

– Men säger vi upp avtalet med staten kan vi glömma fyrspår och en station i Bergsbrunna. Det ingångna avtalet gäller, och vi måste få fram bostäder till dem som behöver det – det kommer inte jag att backa från.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsalapaketet

Mer i ämnet