80 ledamöter var på plats i UKK när kommunfullmäktige i Uppsala samlades fysiskt för första gången på länge. I videon hör du vad de svarar på frågan om vaccination. Foto: SVT

Oro för ovaccinerade när kommunfullmäktige sammanträdde fysiskt

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagens sammanträde i Uppsalas kommunfullmäktige fysiskt för första gången på länge Och det fanns en oro bland närvarande om eventuellt ovaccinerade ledamöter.

– Vi kan ha ovaccinerade ledamöter, och de är uppmanade om att röra sig så lite som möjligt i lokalen, säger Eva Edvardsson (L), fullmäktigeordförande.

85 procent av alla svenskar över 16 år har fått minst en vaccindos, enligt statistik från Folkhälsomynidgheten. 15 procent är alltså helt ovaccinerade.

Enkelt översatt till Uppsala fullmäktigeförsamling skulle det kunna innebära att 12 ledamöter inte var vaccinerade under måndagens långa sammanträde där alla närvarade på samma plats.

– Det vore hål i huvudet att inte ha vaccinerat sig, säger Erik Pelling (S), gruppledare, om den risken.

”Hålla sig på sina platser”

Och på plats fanns en oro bland närvarande om eventuellt ovaccinerade ledamöter.

– Jag tog kontakt med ordförande för att höra mig för hur det var tänkt i detalj och så, säger Rickard Malmström (MP).

SVT var på plats vid kommunfullmäktiges öppnade och frågade samtliga gruppledare om deras vaccination. Alla gruppledare svarade att de var vaccinerade – utom SD:s som avböjde att svara.

– Vi kan ha ovaccinerade. När de är i fullmäktigesalen ska de hålla sig på sin plats och röra på sig så litet som möjligt, säger Eva Edvardsson (L), fullmäktigeordföranden, om den uppmaning som gått ut.

Hör SVT fråga ledamöter om deras eventuella vaccination i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.