Vakterna kommer bland annat räkna folk i hissar. Hör fabrikschef Henrik Holm om varför konsulterna måste dit överhuvudtaget. Foto: Montage, Privat/TT

800 konsulter till Stora Enso – vakter ska hindra smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

I september samlas 800 entreprenörer för en veckas arbete på Stora Enso i Skutskär som har driftstopp för underhållsarbeten. Efter att gruvbolaget LKAB fick en smittspridning av covid-19 i samband med ett underhållstopp har Stora Enso gjort en mängd säkerhetsåtgärder för att inte samma sak ska hända där.

Vid tidigare driftstopp har det varit runt 1000 entreprenörer närvarande, men i år har man dragit ner till 800. Man har även informerat deltagarna om att man måste tänka på hur man reser dit och hur man agerar på sin fritid. Allt för att undvika smitta.

– I år kommer vi ha en temperaturscanner för att se om de som deltar har feber, och fråga om de haft symtom under den senaste tiden, säger Henrik Holm, fabrikschef.

Sätter in vakter

Vid hissar kommer det finnas vakter som håller koll på att det inte blir för många samlade. Extra städinsatser och spritning av ytor kommer ske kontinuerligt.

– Vi har införskaffat extra baracker med omklädningsrum och även beställt ett stort tält som vara ett komplement till vår restaurang.

Ofrånkomligt stopp

Under driftstoppet görs besiktningar, inspektioner, reparationer och förebyggande underhåll.

– En gång om året behöver vi stoppa hela fabriken för att göra besiktningar och förebyggande arbete. Det är ofrånkomligt att detta måste ske. Eftersom det är lagstadgade saker som måste genomföras för att vi ska kunna få producera ytterligare ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.