Hit till Forsmarks kärnkraftverk kommer hundratals gästarbetare för underhållsarbete under en dryg månads tid. Foto: SVT

800 inhyrda arbetare till Forsmark – trots pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Med start i dag, söndag, kommer 800 inhyrda arbetare till Forsmarks kärnkraftverk för att jobba i över en månad med underhåll. Detta trots pandemin.

Den så kallade revisionen pågår till 28 oktober och blir den tredje som genomförs under pandemin, vilket P4 Uppland var först med att berätta. Tidigare revisioner har pågått maj-juni och augusti-september i år.

Revisionsarbetare reser in från framför allt olika delar av Sverige men även andra länder som Tyskland. Forsmarks kärnkraftverk som ligger i Östhammars kommun, har normalt omkring 1 200 anställda och blir under revisionerna avsevärt fler. För att de ska kunna genomföras har Vattenfall som driver kraftverket vidtagit en rad åtgärder.

Coronaviruset i Uppsala

Kunde man inte skjutit på revisionerna till efter pandemin?

– Man vet ju inte hur länge pandemin kommer att pågå och reaktorerna behöver rustas inför kommande driftssäsong. Forsmark förser Sverige med en sjättedel av det elbehov som finns, säger Josef Nylén, presschef vid Forsmarks kärnkraftverk.

Misstänkt covid-19 vid tidigare revision

I samband med liknande underhållsarbete i gruvan i Gällivare blev det ett stort smittkluster i somras.

Vid den första revisionen i maj i Forsmark var det en revisionsarbetare som ännu inte hunnit börja jobba som hämtades med ambulans från personalboendet med misstänkt covid-19. Forsmark kommenterar inte enskilda sjukdomsfall, men presschefen konstaterar att smittan förekommit bland medarbetare.

– Vi har haft enstaka fall av corona, men inget smittutbrott, inget kluster. Det har varit enskilda medarbetare som blivit sjuka. Väldigt få fall. Det är vi glada för.

”Hålla avstånden”

– Vi tror att det hänger ihop med att vi har varit bra på att hålla på de regler vi har och att hålla avstånden, säger Josef Nylén, presschef, Forsmarks kärnkraftverk.

Det har funnits oro bland personal kring att man tar in så många externa för de tre revisionerna. Hur ser ni på den oron?

– Man måste ha respekt för att folk känner oro men vi är också trygga med att de åtgärder vi vidtagit fungerar bra och det visar också de två tidigare revisionerna – då vi inte fått någon stor smittspridning. Tvärt om har vi har haft låga sjuktal och har varit bra på att skydda varandra. Det är viktigt att vi fortsätter ta ansvar även nu den sista gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet