Operation Rimfrost har inte lett till färre skjutningar i landet. Foto: TT

99 skjutningar och 15 döda i år – trots operation Rimfrost

Uppdaterad
Publicerad

Ett av målen med operation Rimfrost är att få ner antalet skjutningar, men statistiken från årets fyra första månader visar att man inte lyckats med det.

I Uppsala har operation Rimfrost pågått i en dryg månad, men i Malmö har insatsen rullat på sedan i november i fjol. När årets fyra första månader sammanfattas ligger antalet skjutningar kvar på ungefär samma nivåer som de senaste åren i landet.

Januari–april i år skedde 99 skjutningar och 15 människor dödades, uppger Stefan Hector, nationell kommenderingschef för operation Rimfrost.

Under samma period i fjol skedde 81 skjutningar och 15 personer mördades. År 2018 var siffrorna 76 skjutningar och 9 döda medan det för år 2017 var 99 skjutningar och 16 döda.

Kriminella spolar ner narkotika i toan

Under polisens presskonferens om den nationella operation Rimfrost på onsdagen berättade Stefan Sintéus, polismästare i Malmö och regional kommenderingschef för Rimfrost i Syd, att de under en av insatserna har mätt avloppsvattnet på vissa pumpstationer i Malmö.

Resultatet visar att när kriminella får reda på förhand att polisen ska genomföra en insats så spolas det ner en hel del narkotika i toaletterna.

– Vi kan se att det är ett sätt för oss att begränsa narkotikatillgången, säger Stefan Sintéus.

Fakta: Operation rimfrost

Operation rimfrost är en så kallad nationell särskild händelse. Rimfrost startades med anledning av flera allvarliga våldsdåd i Sverige under hösten.

Operationen har fyra målformuleringar:

Sprängningar och skjutningar i gängmiljö ska minska.

Antalet personer som ingår i kriminella nätverk ska reduceras.

Antalet beslag av vapen och sprängämnen ska öka.

Allmänhetens trygghet ska öka med hjälp av fler synliga poliser.

Stefan Hector, operativ chef på Noa, leder arbetet nationellt.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.