SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med flera före detta anställda som är missnöjda med hur Håbo kommun som arbetsgivare agerat. I klippet svarar en av cheferna på kritiken. Foto: SVT

Före detta anställd om personalpolitiken: ”Det var fult allting”

Uppdaterad
Publicerad

Håbo kommun får skarp kritik från flera före detta anställda som SVT Nyheter Uppsala har pratat med. Flera utköp, och avslutade anställningar, har föregåtts av hårda tag, eller konstigt beteende, där anställda har kommit i kläm. Det menar flera personer som SVT har pratat med. Här berättar tre personer om sin sista tid i kommunens tjänst.

Drog in flera hundra miljoner kronor till kommunen – avskedades via e-post

En tidigare plan- och exploateringschef i Håbo kommun berättar här om tiden i kommunen, och hur det slutade:

”Låg ungefär på 60-timmarsveckor, arbetade ofta på lördagar. Började 6 på morgonen och så jobbade jag tills jag inte orkade mer. En del var självförvållat, men vi var en underbemannad avdelning. Saker måste fram.”

Håbo kommun har tjänat stora pengar på markexploatering under senare år. Försäljningen har varit viktig för kommunens ekonomi.

”Jag har varit med att driva in flera hundra miljoner kronor till kommunkassan.”

”Efter en ledighet då jag besvarat 70 mejl från min chef, blev jag kallad till ett möte. Jag  fick inte veta vad det handlade om. Där informerades jag om uppsägning och ombads lämna ifrån mig dator, telefon och passerkort.”

I mejl kom besked om avsked. Facket tar strid och chefen köps ut för drygt 800 000 kronor.

”En del av det som jag fick kritik för var relevant, men jag hade gärna fått en vink om det innan. Det tar mycket på psyket – spelar ingen roll hur bra man har varit.”

I dag jobbar personen med liknade uppgifter i en större kommun.

Chef skickade brev till politiker att hon borde sparkas

En tidigare verksamhetsledare för en fritidsgård i Håbo kommun ville satsa mer på den verksamheten. Hennes chef ville istället att hon skulle starta upp fritidsverksamhet i Bålsta.

”Vi kom på kant med varandra kring det här, och jag fick senare veta att jag efter 17 år i kommunnen, där jag haft mycket ansvar bland annat för sommarfritidsverksamhet och fritidsgården i Skokloster, skulle omplaceras och jobba som fritidsledare. Jag degraderades och fick tuffare arbetstider.”

Senare skickar en chef ut ett brev till alla politiker om att verksamhetsledaren borde sparkas. Det här brevet hamnade senare i sociala medier.

”Så kan man inte avskeda en person. Owe Fröjd från Bålstapartiet hjälpte mig och i stället för att sparkas köptes jag ut.”

”Det var fult allting och en sak som är helt klar är att man inte får protestera, eller komma med förslag i Håbo kommun för då får man fan för det.”

Utköpt för 15 månadslöner, pluggar i dag.

Handplockad – blev av med arbetsuppgifterna efter ett halvår

Hon handplockades för ett projekt, tillitsbaserad styrning. Enkelt förklarat innebär det att flytta ut besluten i organisationen.

”Det handlar om att få till en effektiv styrning, och det brukar ta cirka tre år att få till det här. Men i Håbo kommun fungerar det precis tvärtom; makten högst upp är viktigare än verksamheten.”

Hon anställdes som kansli- och kvalitetschef, men ett halvår in i projektet kände hon att närmaste chefen inte brydde sig om det politiskt fattade beslutet.

”Det var min upplevelse, min slutsats. Folk säger det inte rakt ut, men det händer saker i kulisserna.”

Efter en omorganisation blev hon av med kansliuppdraget.

När hon inte fick jobba vidare med det hon anställts specifikt för, ville hon inte vara kvar.

”Det kändes lite slösaktigt att jobba ett halvår med ett politiskt fattat beslut, och sen var jobbet inte intressant längre.”

Sade upp sig själv och har i dag ett annat jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.