Sharmin Kawshar är utbildad ekolog från Bangladesh. Foto: svt

Nyanlända tar den korta vägen till jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Det tar i genomsnitt sju år för en nyanländ person att få ett arbete i Sverige. Genom satsningen Korta Vägen ska nyanlända akademiker slussas snabbare ut på arbetsmarknaden med hjälp av en sex månader lång utbildning med praktik.

30 deltagare började i mitten av maj sin utbildning ”Korta vägen” i Uppsala. Projektet är ett samarbete mellan arbetsförmedlingen, Academicum och Uppsala Universitet där huvudsyftet är att korta vägen till jobb för nyanlända akademiker.

Och kravet för att delta är att man är relativt nyanländ till Sverige och har någon form av akademisk bakgrund.

– Tanken är att de här människorna ska få en nystart för sin karriär här i Sverige. Och vi har haft 12 klasser sedan starten 2012, säger Tomas Karlsson, projektledare.

Mer än hälften får jobb

I Uppsala deltar just nu allt från läkare till ingenjörer och journalister. Alla har de någon form av kompetens från sitt hemland, har studerat vidare i Sverige eller vill validera sina studier för den svenska marknaden.

– Enligt de senaste undersökningarna som vi har gjort så får 65 procent jobb efter att de har gått den här utbildningen, säger Tomas Karlsson.

Och mycket är tack vare den praktik som ingår.

– De får komma ut och visa vad de går för och de visar då att deras kompetens passar här i Sverige, säger Tomas Karlsson.

Drömmer om en karriär i Sverige

Sharmin Kawshar är utbildad ekolog från Bangladesh. Hon har studerat botanik i sitt hemland och kom till Sverige för fem år sedan.

Från Uppsala Universitet har hon en masterexamen i ekologi och hon tar nu klivet genom Korta vägen för att få komma ut i arbetslivet.

– Jag behöver bland annat förbättra min svenska om jag ska kunna arbeta i Sverige och sedan jag började här så har jag utvecklats väldigt mycket, säger hon.

Sharmin och de andra deltagarna får bland annat lära sig om den svenska arbetsmarkanden, får coachning i hur man söker jobb och genomför en arbetsintervju i Sverige.

– Det har hjälpt mig väldigt mycket hittills, säger hon.

Sharmin drömmer om att arbeta i laboratorium inom sitt område och kanske som chef en dag

– Jag hoppas att jag hittar ett bra jobb inom mitt område och får en bra framtid, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.