Höjd beredskap råder nu på Uppsala läns största sjukhus. Foto: TT

Akademiska försatt i epidemiläge

Publicerad

På grund av ett förhöjt tryck av influensapatienter har sjukhusledningen försatt Akademiska sjukhuset i ett så kallat epidemiläge. Detta innebär att sjukhuset har höjt sin beredskap och följer smittospridningen kontinuerligt.

Åtgärden vidtogs i dagarna – efter att sjukhuset fått indikationer om att antalet influensapatienter inte avtog.

– Influensan kom tidigt i år och vi har länge vetat om att patientnivån troligtvis skulle öka. Förhoppningen har dock varit att trycket skulle sjunka nu under mellandagarna men det har det inte gjort, säger chefsläkaren i beredskap Mikael Köhler.

Under vecka 51 bekräftades 33 fall av influensa i Uppsala län enligt Folkhälsomyndigheten. Antalet har gjort att Akademiska sjukhuset nu måste omfördela resurser internt.

– Epidemiläge innebär att vi höjer beredskapen och helt enkelt omfördelar resurser internt för att kunna ta hand om de patienter som nu ligger inne.

Möten varje dag

Utvecklingen innebär också att sjukhusledningen håller rapporteringsmöten en gång om dagen.

– Det är infektionsläkare, chefsläkare, labb och avdelningschefer som möts upp och går igenom vad som händer. Frågor vi ställer oss då är om det behövs mer omfördelning exempelvis.

Vad innebär det i praktiken?

– Det innebär att vi i ett sådant här läge sjösätter färdiga rutiner som finns till för att tackla problemet så bra som möjligt.

Som?

– Det kan handla om att vi ser över numerären gällande influensan, skyndar på provtagning för att se om det de facto är influensa, stramar upp hygienrutinerna, ser över vår användning av lokalerna och rummen så influensans möjlighet till spridning minskas så mycket som möjligt.

Vad är riskerna om man inte går in i detta läget?

– En fortsatt spridning. De flesta som ligger inne nu är personer i riskgrupper. De som är mest känsliga mot influensan. Vårt prioriterade mål är nu att ta hand om dem på ett bra sätt, samtidigt som den vanliga verksamheten måste fortgå.

Drabbar operationer

Enligt Mikael Köhler drabbar epidemiläget främst de planerade insatserna som sjukhuset har.

– Det kan handla om planera operationer och liknande. De avbokas. Däremot är det förhållandevis få sådana nu under denna tid ändå.

Om situationen skulle förändras är stabsläge den efterföljande åtgärden.

– Där är vi inte nu. Ett epidemiläge är mycket mer kontrollerat. Däremot ser vi över läget minst en gång i veckan, för att kunna ta beslut om en nedtrappning eller upptrappning, säger chefsläkaren i beredskap Mikael Köhler.

Hur drabbar detta personalen?

– Det är information jag inte har – men det är viktigt att understryka att detta läge inte är ett katastrofläge. Det handlar främst om att effektivisera resurserna för bästa möjliga resultat, utifrån de resurser som vi nu har, säger chefsläkaren i beredskap Mikael Köhler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.