Genom en elektromagnet skapar elekriska fält i hjärnbalken. Foto: SVT

Här skickas el in i hjärnan – för att behandla depression

Uppdaterad
Publicerad

På Akademiska sjukhuset arbetar man med psykiska sjukdomar på många olika sätt, men ett sätt som visat goda resultat är en metod där man skapar elektriska fält i hjärnbarken.

– Jag kände mig bättre redan efter en vecka, säger Elsa Kjellander, som fått behandlingen under fyra veckors tid.

Magnetbehandling vid depression är en metod som Akademiska sjukhuset börjat använda sig, och resultaten har hittills varit goda.

Man sätter en elektromagnet mot patientens huvud, och skapar ett svagt elektriskt fält i hjärnbarken.

– Metoden försöker över ett lokalt område i hjärnan, egentligen elektriskt, stimulera nervceller som signaler för lite eller för mycket. Vid depression har man för lite aktivitet i vänstra pannloben, eller för mycket i den högra, och då försöker vi åtgärda detta genom magnetstimulering, säger Robert Bodén, överläkare på mottagningen för hjärnstimulering på Akademiska sjukhuset.

”Allt blev lättare”

En av patienterna som fått behandlingen är Elsa Kjellander, och hon beskriver metoden som väldigt betydelsefull för hennes välmående.

– Allt blev helt plötsligt lättare. Jag har provat flera olika behandlingsmetoder, och äntligen hittade jag något som fungerade, säger hon.

På vilket sätt blev allt lättare?

– Att gå upp, att göra saker. Att leva mitt liv, säger hon.

Resultat efter tre veckor

Man forskar fortfarande kring användningen av magnetstimulering, och det finns fortfarande frågor som är obesvarade kring metoden.

– Behandlingseffekterna varierar, generellt brukar patienten känna av effekten efter tre veckor, och varför det är så vet vi inte riktigt. Det är en fråga vi forskar vidare på, säger Robert Bodén.

– Patienten kommer in dagligen, och behandlingstiden varierar beroende på patienten. Men runt tre minuter upp till 40 minuter kan det ta.

”Hackspett”

Hur känns det då?

– Vissa beskriver det som att det knackar på huvudet, som att en hackspett sitter där, andra känner inte av det alls.

Nu ska metoden även testas mot schizofreni.

– Där är vi fortfarande i forskningsfasen, men vi hoppas på goda resultat.

Genom att använda sig att magnetstimulering kan man även skicka kommandon till hjärnan. Här får Robert Bodén sina fingrar att röra på sig genom att använda metoden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.