Foto: SVT/TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Åklagaren visar upp film från dödsskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen vill ha hjälp av allmänheten i utredningen om dödsskjutningen i Boländerna i lördags kväll. Mordet var välplanerat – flyktbilen stals redan i december.

Händelsen inträffade utanför en snabbmatsrestaurang i Uppsala i lördags. Offret, en 43-årig man, sköts och skadades så svårt att han avled senare på sjukhus.

Två anhållna

Två män, en i 20-årsåldern och en i 35-årsåldern, sitter anhållna misstänkt för medhjälp till mord. Men Uppsalapolisen och åklagaren söker forfarande efter fler misstänkta gärningsmän.

– Vi försöker utreda motivet nu, men det finns uppgifter som talar för att det har med ett annat mord att göra – att det är en hämndaktion, sade åklagare Anne Sjöblom under måndagen.

Läs mer: Den mördade mannen hade skyddad identitet

Kan vara hämndaktion

Anledningen till att man tror att det kan ha varit en hämndaktion är att den avlidne mannen tidigare varit åtalad för inblandning i ett mord i Södertälje.

Under pressträffen på tisdagsmorgonen visade åklagaren filmmaterial från händelsen i Boländerna. Detta för att ge allmänheten möjlighet att ytterligare komma med tips som kan hjälpte polisen lösa brottet.

– Det handlar om en övervakningsfilm från en butik i närheten. Och vi kommer även att visa bilder på flyktbilen, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

TV: Här skjuts mannen till döds

Blommor och ljus har placerats vid platsen där mannen sköts till döds.

Åklagare Anne Sjöblom förklarar att mannen som sköts just lämnat restaurangen när den svarta Porschen kör upp till platsen. Den ska ha haft falska tyska registreringsskyltar, och den ska ha stulits i Knivsta i december förra året.

Maskerade och bar overaller

– När bilen körde in på parkeringen avlossades skott från bilen. Personer klev också ut från bilen, en från passagerarsidan fram och en bak. Båda var maskerade och hade vita overaller. De tog sig fram emot mannen och ytterligare skott avlossades, säger Anne Sjöblom.

Därefter sprang de tillbaka till bilen, berättar Anne Sjöblom. Den hittades senare på Danmarksgatan, och i den hittades overallerna och två pistoler. Man kommer att undersöka godset men är samtidigt i behov av hjälp från allmänheten.

Polisen söker vittnen som varit i närheten av Dinos eller Dax vid tidpunkten för skjutningen. Man är också intresserad av alla iakttagelser av bilen sedan den stals den 18 december i Knivsta fram till i helgen. Bilen hittades 45 minuter efter skjutningen.

Läs mer: Stulen Porsche kan ha koppling till skjutningen

– Har man sett eller hört någonting om vita overaller, någon som hört någon prata om eller sett inköp av vita overaller, ring polisen. Allt är av intresse. Ring hellre en gång för mycket än för lite, säger Catharina Bowall, spaningsledare.

Men enligt åklagare Anne Sjöblom ska vädjandet om tips inte betyda att man kört fast i utredningen.

– Nej, det betyder det inte, vi har ju en del gods i beslag och också en del uppgifter från förhör.

Polisen hoppas att teknikerna ska hitta spår i bilen, som kan leda utredningen framåt.

Att mordet tros vara en uppgörelse i kriminella kretsar kan försvåra polisens arbete.

– Erfarenhetsmässigt i sådana här utredningar så är det inte särskilt många som är intresserade av att prata med polisen, säger Anne Sjöblom.

Polisen uppmanar personer som kan sitta på information att höra av sig på 114 14.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Uppsala

Mer i ämnet