Flytande aktivitetslokal under uppsegling

Öregrund ska få ett nytt aktivitetshus för unga – eller kanske snarare aktivitetsbåt.
Under en stor presenning pågår ett febrilt arbete med att återställa den gamla skutan Wetsera, som så småningom ska ligga i Öregrunds hamn.

Arbetet med det sista stycket av garneringen pågår för fullt på den gamla skutan, när SVT Nyheter Uppsala kommer på besök. Mycket av renoveringsarbetet är gjort, men en hel del återstår innan Wetsera kan sjösättas.

– Vi har bytt ut bottenstockarna och bordläggningen ungefär en meter under vattenlinjen. Sen är det däcket och överbyggnaderna som återstår, säger Karl-Oskar Momark, skeppsbyggare som arbetar heltid med renoveringen.

”Bevara det kulturella arvet”

Renoveringen sysselsätter fem personer på heltid efter att man fått ekonomisk finansiering bland annat från Allmänna arvsfonden.

– Ursprungstanken var att vi ville skänka ett smycke till Öregrund och att bevara det kulturella arvet för framtiden, säger Bertil Lundström, ordförande i Wetseras vänner.

Wetsera byggdes 1891 i Helsingborg och gick som lastfartyg till mitten av 50-talet. 2010 tog Wetseras vänner över fartyget som då var i stort renoveringsbehov. Under 2017 planerar man att sjösätta henne och man har fått en fast båtplats i centrala Öregrund. Men hon ska inte bara ligga vid kaj och ståta. Wetsera ska med tiden bli en aktivitetslokal för unga.

Dykarskola

– Meningen är att ungdomarna själva ska få välja vad dom vill göra. Men vi planerar dykarskola och vill man lära sig mer om traditionell fartygssegling så kan vi arrangera även det, säger Bertil Lundström.

Någon gång under 2018 ska hon vara helt klar och då även öppen att beskåda och besöka för allmänheten.

– Det här blir en turistattraktion som alla har tillgång till, säger Bertil Lundström.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer