Ansträngt blodläge i sommar. Foto: SVT / Marcus Ericsson TT

Ansträngt blodläge i länet: ”Blodbehovet tar aldrig ledigt”

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan flaggade Akademiska sjukhuset där man uppmanade fler personer att lämna blod, något som gav resultat – men långt ifrån tillräckligt. Nu behöver man ytterligare 600 påsar för att fylla på lagren till en bra nivå.

Sommar, sol, semester och så blodbrist, ett återkommande problem varje sommar på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det är många blodgivare som reser bort, men behovet av blod tar aldrig ledigt, säger Maggie Östlund, legitimerad biomedicinsk analytiker vid Akademiska sjukhuset.

Som det ser ut nu är läget ansträngt och på gränsen till akut. Därför vädjar man till allmänheten om hjälp igen.

– En blodgivare kan inte göra allt, men tillsammans kan vi se till att få ett bra blodlager i Uppsala, säger Maggie Östlund.

Hur mycket blod behöver man?

– Vi har strax över 400 påsar med blod och vi skulle behöva cirka tusen påsar för att bli nöjda. Vi är i behov av att få in blod från alla blodgrupper.

Nu i sommar behöver man få in drygt 500 påsar blod i veckan för att täcka behovet. Trots att man är bortrest så kan man fortfarande ge blod då flera blodcentraler samarbetar sinsemellan menar Maggie Östlund.

– Är man på annan ort så kan man lämna blod som gästblodgivare, man kan gå in på vår hemsida, GeBlod.nu, och se vilka blodcentraler som finns i närheten där man befinner sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer