– Det slår mot dem som är i en parrelation som är under 25 som fått behandling tidigare och som inte kan få det, säger Lotta Dahl, avdelningschef på Reproduktionscentrum på Akademiska sjukhuset. Foto: SVT

Åldersgräns för par höjs till 25

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att ensamstående får rätt till assisterad befruktning höjs åldersgränsen för par som vill få hjälp med att skaffa barn – från 18 till 25 år.

Många har länge kämpat för att samma regler ska gälla för ensamstående som för par när det gäller assisterad befruktning. Det är nu klart att kvinnor i Uppsala län som är under 40 år gamla, och som inte har några barn sedan tidigare, ska erbjudas assisterad befruktning på samma villkor som par. Men beslutet innebär nu också att alla par som fyllt 18 och som tidigare fått genomföra assisterad befruktning nu inte får det längre – förrän de fyllt 25.

– Det slår mot dem som är i en parrelation som är under 25 som fått behandling tidigare och som inte kan få det. Det är en försämring för dem, säger Lotta Dahl som är barnmorska och avdelningschef på Reproduktionscentrum på Akademiska sjukhuset.

Hon är kritisk till den nyinförda åldersgränsen.

– Det borde egentligen räcka med att man är myndig och sen gör vi en bedömning och ser om det inte är lämpligt, säger hon.

 Har ni par som behandlas nu som är under 25?

– Ja, det har vi, säger Lotta Dahl.

Samtidigt är inga av de ensamstående kvinnor som anmält sitt intresse för assisterad befruktning under 25, utan de ligger oftare i den övre delen av åldersspannet, enligt Lotta Dahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer