Kommunen avråder från bad i Fjällnora på grund av algblomning. Foto: TT / SVT

Algblomning i Fjällnora och Lötsjön – kommunen avråder från bad

Uppdaterad
Publicerad

För närvarande är det algblomning i Fjällnora och Lötsjön utanför Uppsala, och kommunen avråder därför personer från att bada.

Under måndagen meddelade kommunen att det är algblomning i Fjällnora.

Avrådan gäller de tre baden i Fjällnora: Fjällnorabadet och Fjällnora hundbad vid sjön Trehörningen samt Fjällnora naturistbad vid sjön Ramsen.

Under tisdagen meddelar kommunen att de avråder från bad även vid Borgardalsbadet som ligger vid Lötsjön, Länna.

– På Fjällnora badplats såg det idag bättre ut än igår. Det finns fortfarande spår av alger i vattnet men den gröna algblomning på ytan fanns inte idag. Det kan dock ändras snabbt på grund av väder och vind. Vid Fjällnora naturistbad är det fortfarande tydlig grön algblomning på ytan. Även Borgardalsbadet har algblomning idag och vi avråder från bad, säger Maria Bröms, inspektör vid Hälsoskydd i Uppsala kommun.

Vanliga symptom på algförgiftning

  • hudutslag och klåda
  • ögonbesvär
  • huvudvärk
  • magsjuka

Ring vårdguiden (1177), giftinformationscentralen (010-456 67 00), eller uppsök vård om du misstänker algförgiftning. Kontakta även kommunens miljö- och hälsoskyddskontor som kan testa vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.