C kritiskt till ny stadsdelsindelning

Uppdaterad
Publicerad

Inte sedan 1980-talet har Uppsala kommun uppdaterat sina stadsdelsindelnignar. Men nu görs ett omtag. Ett omtag som Centerpartiet vill göra ett omtag på.

Uppsala kommun är tänkt att få flera nya stadsdelar och stadsdelsindelningar framöver.

– Uppsala har vuxit med tiotusentals invånare sedan den nuvarande stadsdelsindelningen beslutades 1982, så det är fullt rimligt att den uppdateras, säger kommunalrådet Stefan Hanna i ett pressmeddelande.

Bland annat får Uppsala elva nya stadsdelar, däribland Rosendal och Slavsta. Utöver det ritas också en del gränser om. Om gränserna blir verklighet beslutas först den 23 april på kommunfullmäktige.

Vill göra ett omtag

Centerpartiet uppger dock att Alliansen vill att den nya planen för Uppsalas stadsdelar återbereds. Hanna (C) efterfrågar mer demografiskt och administrativt jämbördiga områden.

– Många stadsdelars namn och gränser har dock tillkommit av historiska och kulturella skäl och det vore olyckligt att riva upp dem utan goda skäl, säger kommunalrådet Stefan Hanna i ett pressmeddelande.

Alliansen har sammanlagt 32 kommunfullmäktigemandat, för att återremittera ett ärende krävs att 27 ledamöter begär det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.